Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
BB160327BB189

Svenska OS-hopp imponerade

I går avgjordes Nordiska Mästerskapen i boxning i Ale. Tävlingarna är bland de sista uppladdningarna inför OS-kvalen. – Vi har haft oflyt i vissa matcher men annars har det varit ett bra mästerskap, säger Sveriges rikstränare Santiago Nieva.

Sverige ställde i helgen upp med sex kommande OS-kvalboxare under Nordiska Mästerskapen i Ale – tre på damsidan och tre på herrsidan. Fyra av dem tog sig till final.

En av de mest upphåsade matcherna inför finaldagen var mellan svenska Agnes Alexiusson och finska Mira Potkonen, i damernas 60-kilosklass. De båda möttes även i förra årets Nordiska Mästerskap och då gick Potkonen vinnande ur kampen – vilket hon skulle göra även i år.

– Agnes hade lite otur med domsluten. Jag tycker att hon var bättre i två av fyra ronder och fick in fler slag än Potkonen sett över hela matchen, säger Nieva.

Både Alexiusson och Potkonen kommer vara med i det europeiska kvalet till OS som går av stapeln i Turkiet i april. På damsidan är det de två främsta boxarna som får en plats till OS i Rio de Janeiro.

– Det behöver inte vara negativt att hon (Alexiusson) förlorade. Hon boxades bra och kunde mycket väl ha vunnit. Potkonen är en världsboxare och Agnes vet att hon kan slå henne.

Desto gladare miner var det i stället för två andra OS-kvalande svenskar. Oliver Flodin och Leon Chartoi visade fin form när de vann sina finaler i 69- respektive 75 kilosklassen.

– Båda två har boxats riktigt bra genom hela mästerskapet. Det var roligt att se, säger Nieva.

Det tävlades i både junior- och seniorklasser under mästerskapet. Detta gjorde att det blev som en mötesplats för hela boxarnorden där man kunde utbyta erfarenheter.

– Det är kul att träffa alla som man inte träffar så ofta. Annars brukar det vara så att seniorerna tävlar för sig och juniorerna för sig. Nu får man lite koll på hur alla ligger till formmässigt, säger Anna Laurell Nash som på lördagskvällen vann damernas 75-kilosklass och skall representera Sverige i OS-kvalet.

Runt 1000 personer besökte Ale Kulturrum under helgen och inträdet var gratis för personer under 26 år. Det främsta målet med mästerskapet för Svenska boxningsförbundet, var att få boxningen att växa samt att inspirera ungdomar till idrott – både i Göteborg och i Sverige. Och mästerskapet har redan börjat ge ringar på vattnet.

– Vad jag har hört så har det blivit som vi hoppats. Många föräldrar har kontaktat olika föreningar och visat intresse för att deras barn skall komma och träna, säger Jean Altun som var en av arrangörsledarna.

Mest läst