Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Gothenburg Horse Show mässhallen.

Svenska mässan fylld av hästfantaster

Samtidigt som Gothenburg horse show pågår i Scandinavium intill så fylls Svenska mässan med hästfantaster i alla åldrar för att besöka hästmässan Eurohorse.

– Det börjar med Lilla Gubben och sen går man över till tyngre grejer, säger en besökare.

Det är en lite oväntad doft som ligger över Svenska Mässan under Eurohorse, en kombination av sågspån och nya fräscha produkter. I monter efter monter säljs ridutrustning som hjälmar, jackor, spön och sadlar. Mycket är dyra märkesvaror. Något som kanske inte är helt oväntat när det trots allt handlar om det som, tillsammans med ishockey, brukar kallas för Sveriges dyraste sport.

– Just nu är trenden att det ska vara mycket “bling, bling”. Exempelvis smyckas jackor, hjälmar och annan utrustning med kristaller, säger Jill Norrman på Norells hästsport.

Under Eurohorse uppskattas en genomsnittlig besökare spendera ungefär 1900 konor per person. Omkring 80 000 personer besöker mässan varje år. Vanligt är att man sparar upp hela året för att handla sin utrustning just på mässan. Många tror att varumärkeshypen dels kommer från hästbloggar som sponsras med produkter. Alla som besöker mässan handlar förstås inte dyra märkesgrejer men vinden blåser tydligt åt det hållet.

– Ofta beror det på föräldrarna. Ibland är det nästan så att de rivaliserar med vandra i att köpa dyr utrustning och fina transporter till hästarna, säger Petra Bruce som föreläser om hästhälsa på mässan.

Samtidigt som det blivit allt mer shopping för varje år på mässan så har Eurohorse också utvecklats till att bli mer än just shopping och att titta på tävlingar. I paddocken hålls föreläsningar hela dagarna om allt från hästskötsel till westerndressyr, voltige och polishästar. Temat för årets Eurohorseshow handlar om Hästens välfärd och bland föreläsarna finns bland annat beteendeforskare och studenter från Sveriges lantbruksuniversitet som föreläser om hur du vet ifall en häst är lycklig eller inte.

– Helst ska de ju vara så nära sitt naturliga stadium som möjligt, som vildhästar. De är sociala flockdjur som behöver bra kost och möjligheten att få röra sig och träffa andra hästar, säger Klara Johannesson som läser etologi, läran om djurs beteenden.

De vanligaste misstagen folk brukar göra att de skämmer bort hästen med för mycket olika foder. Det är också vanligt att hästarna stängs in i för små utrymmen eftersom ägarna är rädda för att de ska skada sig. Något som kan l eda till beteendestörningar och att hästen blir aggressiv menar Petra Bruce.

– Det är bättre att de får röra på sig och får närhet. Att man utvecklar relationen till hästen och kommunicerar.

Bild - 2
Mest läst