Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Svenska landslaget tyngst i världen

Vi är knappast bäst i världen – men det svenska landslaget är tyngst, näst längst – och bland de äldsta. Detta visar en analys av 2015 års landskamper.

Undersökningen är gjord av företaget CIES Football Observatory och baseras på världens 50 högst rankade länder och deras matcher under förra året. Man har gått igenom en mängd parametrar och ur svenskt perspektiv finns några som sticker ut.

Längden, exempelvis. De svenska spelare som representerade landslaget under 2015 var i snitt 185,5 centimeter långa. Det ger en andraplats på listan, endast en millimeter bakom det ståtliga serbiska landslaget.

Med tanke på längden är det knappast överraskande att Sverige även placerar sig högt vad gäller vikt. Faktum är att inget annat av de granskade landslagen är tyngre än det svenska som i snitt väger 80,1 kilo. Det ger en delad förstaplats med Serbien och innebär att svenskarna är i genomsnitt 8,7 kilo tyngre än listans lättviktare från Ecuador (70,4 kilo).

Åldern då? Jo, Sverige har ett lag med gott om livserfarenhet och snittade under 2015 en ålder på 28,4 år. Äldst av alla var Skottland med 29 år och yngst var Nigeria som hade en medelålder på blott 24,7 år.

Det finns dock även statistik som förmodligen säger mer om kvalitén på spelarna – och som kan framstå som något oroväckande för Hamréns mannar. CIES har nämligen undersökt hur många procent av det totala antalet spelade minuter som utgjorts av spelare från någon av de fem bästa ligorna. Här toppar England med 100 procent före Tyskland på 99 procent och Italien på 98,3.

Sverige återfinns däremot på en blygsam 34:e plats med bara 31 procent. En siffra som placerar Sverige långt efter länder som Österrike (64 procent), Algeriet (55 procent) och Polen (52,6 procent).

De fem stora ligorna är i det här fallet La Liga, Serie A, Premier League, Bundesliga och Ligue 1.

Läs hela rapporten här.

Mest läst