Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenska kärnkraftverk mål i manifest

Anders Behring Breivik förespråkar i sitt "manifest", som lades ut på internet i samband med dåden, vad han kallar dödsstraff för 9 393 svenska "förrädare". Ett kapitel i Behring Breiviks "manifest" handlar särskilt om Sverige, och flera mål, bland annat kärnkraftverk, listas i dokumentet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kategori A är sådana som politiska ledare, mediechefer, kulturchefer och näringslivstoppar. Dit hör även statschefen och andra som han beskriver som "de mest inflytelserika och högst profilerade förrädarna".

De svenska kategori B-förrädarna ska gå samma öde till mötes. De är enligt Breivik "kulturmarxister" och sådana som förespråkar "multikulturalism". Även EU-parlamentariker, journalister, redaktörer, lärare, universitetsprofessorer, publicister, radiokommentatorer, tekniker, läkare och kyrkoledare tillhör den gruppen.

Breivik hänför samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna till kategorin "kulturmarxister/självmordsbenägna humanister/kapitalister-globaliseringsförespråkare ".

Enligt Breivik har Sverige upphört att vara ett demokratiskt samhälle.

I manifestet beskriver Anders Behring Breivik ingående hur terroraktioner av olika slag kan och bör gå till. Här finns tips på hur man gör kemiska bomber och hur man på bästa sätt angriper till exempel kärnkraftsreaktorer. Beräkningar av finansiella effekter och mänskliga förluster presenteras.

För svenskt vidkommande listar han en rad anläggningar som lämpliga mål. Det handlar om bland annat om Forsmarks och Oskarshamns kärnkraftverk samt raffinaderier i Lysekil, Göteborg och Nynäshamn.

Ett särskilt kapitel i misstänkte terroristen Anders Behring Breiviks så kallade manifest ägnas helt åt Sverige. Det är skrivet av pseudonymen Fjordman, vars identitet inte har klarlagts vara Behring Breiviks.

Skribenten hyser ett djupt förakt för Sverige och den svenska modellen. Ett antal politiker, främst socialdemokrater, citeras för att visa på hur Sverige, enligt skribenten, sjunkit djupt till följd av invandring och "multikulturalism".

Svenskarna kommer snart att bli en minoritet i sitt eget land, spås det. Enligt Fjordman är Sverige det "mest politiskt repressiva och totalitära landet i västvärlden". Han beskriver det som att det är frånvaron av krig som gjort Sverige så svagt.

"Jag fruktar att det är ett problem som snart blir löst", skriver Fjordman.

Hans prognos för Sverige är inte god: Den svenska nationen kommer helt enkelt att upphöra att existera i något meningsfullt avseende under första halvan av det här århundradet".

Den europeiska polisorganisationen Europol, med säte i Haag, organiserar nu en specialstyrka för att hjälpa till att kartlägga islamfientliga hot i Skandinavien, skriver Financial Times.

Den brittiska polismyndigheten Scotland Yard försöker också klargöra om den norske massmördaren Anders Behring Breivik har besökt London de senaste åren och om han var en del av ett nätverk, som han skriver om i sin dagbok som publicerats på nätet. Det skriver brittiska The Telegraph. Breivik hävdar i sina texter att han är en av flera likasinnade och att han i april 2002 rekryterades till en terrorgrupp som hämtat inspiration från medeltida korsriddare i Storbritannien. Två brittiska extremister ska ha stått som värdar för mötet, skriver tidningen.

Det är Scotland Yards enhet för extremism på hemmaplan som försöker identifiera de övriga på det påstådda mötet. Hittills är möten och grupperingar enbart uppgifter hämtade ur Breiviks material som han publicerade på nätet före terrordåden.

Enligt tidningen The Telegraph arbetar den brittiska säkerhetstjänsten MI 5 inte med att hålla koll på högerextrema grupper i Storbritannien för närvarande, men enligt källor överväger man att efter terrordåden i Norge ändra på det.

En av de största illegala vapenlagren som hittats de senaste åren tillhörde just en högerextremistisk terrorist i Yorkshire, vilken avslöjades för två år sedan, skriver tidningen.

På Säpo vill man inte kommentera Anders Behring Breiviks manifest och de delar som handlar om svenska politiker och svenska terrormål. Anledningen är att det råder utredningssekretess i Norge samt att man behöver mer tid för att analysera manifestet, som är på 1 500 sidor.