Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenska hushåll mindre optimistiska

Hushållens förväntningar på Sveriges ekonomi sjunker. Under den senaste månaden har Skops makroindex sjunkit med 3,5 procentenheter, från 33,0 till 29,5. Makroindex mäter skillnaden mellan dem som tror att Sveriges ekonomi kommer att förbättras respektive försämras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Även svenskarnas förväntningar på den egna ekonomin har försämrats. Färre väntar sig en förbättrad levnadsstandard än direkt efter valet, mikroindex har gått ner från 10,6 till 8,0.

"Nu sjunker optimismen hos de svenska hushållen", säger Skops analytiker, docent Örjan Hultåker, i ett pressmeddelande.

Förväntningarna på den svenska ekonomin har nått den lägsta nivån hittills i år. Det är nu ungefär 46 procent av svenskarna som tror att Sveriges ekonomi kommer att förbättras under det närmaste året.

Nära 22 procent tror på förbättrad hushållsekonomi, jämfört med nära 24 procent direkt efter valet.

Kring valet var förväntningarna på ekonomin som allra högst.

"Euforin från valrörelsen är helt utsuddad och det är ett vanligt mönster direkt efter ett riksdagsval. Vi har sett samma mönster efter de senaste valen, bland annat åren 2002 och 2006. Hushållens framtidstro påverkas både av den ekonomiska och av den politiska konjunkturen", kommenterar Örjan Hultåker.

I Skops senaste undersökning av hushållens förväntningar intervjuades drygt 1 000 personer under perioden 17 oktober till 10 november.