Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Svenska fiskare dumpar småräkor till havs

Sveriges lantbruksuniversitet anklagar svenska fiskare för att dumpa tonvis med småräkor i havet varje år. De svenska kontrollerna är för dåliga, hävdar Greenpeace.

Lantbruksuniversitetet påstår, att svenska räkfiskare slänger småräkor i sjön för att kunna fylla sina kvoter med betydligt lönsammare kokräkor, som bara är större exemplar av samma art. De små räkorna används också som livsmedel men betalas ofta med mindre än en tiondel av priset för kokräkorna.

På Havs och vattenmyndigheten, HaV, känner man till anklagelserna mot svenska räkfiskare men vill inte utan vidare bekräfta Lantbruksuniversitets uppgifter.

– Vi tar påståendena om fusk på allvar och försöker utreda, hur det ligger till, säger Ingemar Berglund, chef för avdelningen fiskförvaltning inom HaV.

– Vi har redan gjort jämförelser mellan svenska, danska och norska fångster, fortsätter Ingemar Berglund.

– Och vi har kunnat konstatera, att andelen kokräkor är större i svenska fångster.

Enligt Ingemar Berglund betyder det inte utan vidare, att svenska fiskare skulle kasta småräkor i havet och fylla sina kvoter med de större kokräkorna.

– Men det är en anledning till att undersöka vidare, säger han. Vi måste ta reda på vilka redskap svenskar och danskar använder och dessutom titta på var de fiskar.

Av en genomsnittlig fångst kan de små, och mindre lönsamma, räkorna utgöra så mycket som 70 procent.

Svenska Greenpeace hävdar, att en bidragande orsak till det svenska fusket är de lindriga svenska kontrollerna.

– Vi har fått påstötningar från danska fiskare och svenska fiskare som fiskar på danska kvoter om, att den svenska kustbevakningen inte alls är lika nitisk med kontroller som sina danska och norska kollegor, säger Jan Isaksson, havsmiljöexpert på Greenpeace.

– De är upprörda över den dåliga svenska kontrollen, tillägger Jan Isaksson.

Enligt Greenpeace kontrolleras fiskarna av respektive kvotlands myndigheter och det är när det kommer till kontroller ombord i fiskebåtarna som det brister för svenskt vidkommande.

– Svenska kustbevakningen går helt enkelt inte ombord i fiskefartygen lika ofta som de danska och norska inspektörerna, hävdar Jan Isaksson.

– Kanske är de svenska besättningarna inte lika vana vid att borda små fiskefartyg i sjögång och dåligt väder, tillägger Jan Isaksson.

Bengt Fernlund är chef för region sydväst inom Kustbevakningen och håller inte med om, att den svenska Kustbevakningens kontroller skulle vara för lindriga.

– Vi har ett samarbete med Havs och vattenmyndigheten och utför de kontroller som vi har planerat tillsammans.

– Just nu har vi en besättning på fem personer som är specialiserad på den här typen av kontroller, framhåller Bengt Fernlund.

– Självklart de går de ombord i de fiskebåtar, vars last ska kontrolleras. De har stor erfarenhet, vet precis vad de ska titta efter och har lämpliga båtar att borda ifrån.

Mest läst