Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenska designkläder piratkopierade

Designern Ida Sjöstedt har drabbats av piratkopiering. Någon har sålt kläder under hennes varumärke, med falska etiketter, på nätet. Det är det första kända fallet där en svensk designers kläder har piratkopierats, enligt polisen.

På en och samma dag blev Ida Sjöstedt kontaktad av två personer som hade köpt vad de trodde var en klänning från hennes märke via annonser på nätet. Men båda insåg att något inte stämde när de fick hem klänningarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är rena kopior fast i sämre kvalitet, säger Ida Sjöstedt.

Hon berättade vad som hänt på företagets blogg och i sociala medier, och då hörde fler besvikna kunder som handlat på Blocket och Tradera av sig.

Unikt fall

Att aktörer inom modebranschen gör produkter som är väldigt lika mindre designers är vanligt. Men att en svensk designer drabbas av ren piratkopiering har Paul Pintér, nationell samordnare för immateriell rätt hos polisen, aldrig hört talas om tidigare. Alla fall som rör varumärkesintrång passerar hans bord.

– Framför allt handlar det om att någon beställt varor från Kina som fastnar i tullen. Då rör det stora internationella varumärken, säger han.

Och att piratkopior säljs på nätet är enormt utbrett. Ibland handlar kunderna i god tro, ibland är man medveten om att det är en förfalskning men köper ändå.

– De som köper en billig Louis Vuitton-väska kanske ändå misstänker att det är en kopia. Men tjejerna som har köpt de här klänningarna har trott att de köpt en äkta, säger Ida Sjöstedt.

Hon har polisanmält, det har även några av köparna. Det innebär att det handlar om två brottsrubriceringar: dels varumärkesintrång, dels bedrägeri.

Ida Sjöstedt har haft sitt företag drygt tio år. Det är tufft att nå lönsamhet i modebranschen.

– Det här skadar mig ekonomiskt. Vissa som köpt de här falska klänningarna skulle kanske annars ha köpt från oss. Och i längden skadar det vårt varumärke om man tror att vi står för så dålig kvalitet, säger hon.

För att undvika brott på sajten erbjuder Blocket ett samarbete med etablerade varumärken, enligt kundsäkerhetsansvarige Thomas Bäcker.

– Vi har svårt att ha kompetens om alla märken som finns.

Säljare måste försäkra att varan är äkta.

– I de fall där oseriös aktivitet upptäcks har vi mycket dokumentation, med uppgifter som polisen får, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.