Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sz6ac29e (kopia)
Sojaskörd. Djur är en del av svensk livsmedelsproduktion. Vi har gott om vatten, gott om gräsmarker och bönder som inte använder mer än nödvändigt av inköpta insatsvaror, skriver debattörerna.

Svenska bönder är inga miljöbovar

Svenska bönder satsar på egna proteingrödor, mer kvävefixerande växter och när soja importeras ska den vara certifierad. Tro inte att svenska bönder vill skövla regnskog, skriver Patrik Ohlsson och Sofia Karlsson, LRF.

Replik

Miljövänlig mat, 9/2

Jonas Paulsson hävdar att jordbruk- och miljöpolitik ska baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. Tänk om det vore var så enkelt. Faktum är att den beprövade erfarenheten av att inte använda handelsgödsel och bekämpningsmedel ofta medförde svält och missväxt. På 60-70 talen hävdade svenska staten att det skulle produceras till vilket pris som helst. Negativ påverkan på miljön och om djuren for illa var inte så noga. Hoppas att vi lärt av den läxan.

Jonas Paulsson hävdar som alltid att svenskt lantbruk importerar mängder av soja från Brasilien där regnskogen skövlas. Visst importeras det soja eftersom det är ett bra proteintillskott. Det som glöms i debatten är att det inte bara är djur som äter soja. Varifrån kommer sojabiffen?

Svenska bönder satsar på egna proteingrödor, mer kvävefixerande växter och när soja importeras ska den vara certifierad. Tro inte att svenska bönder vill skövla regnskog.

Sverige är ett avlångt land med många olika växtzoner. Tornedalen och Söderslätt har inte samma odlingsmöjligheter. Större delen av Sverige är gräsland. Alltså är det gräs som är möjligt att odla. Nej det fungerar inte att odla soja mer än på några enstaka platser i Sverige. Om det bara fungerar i södra Sverige att odla spannmål till människoföda vad ska vi göra med resten av Sverige?

Det är dags att inse att djur är en del av svensk livsmedelsproduktion. Vi har gott om vatten, gott om gräsmarker, gott om duktiga bönder som sköter djuren väl och inte använder mer än nödvändigt av inköpta insatsvaror. Det är upp till enskilda företagare att välja produktionsform. Om de offentliga upphandlarna och konsumenterna vill ha en viss typ av varor och vill betala är det inga problem. Intäkter från svenska varor genererar skattepengar till vård, skola och omsorg. Vill du inte det Jonas Paulsson?

Patrik Ohlsson

ordförande, LRF Värmland

Sofia Karlsson

ordförande, LRF Västra Götaland

Mest läst