Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Svenska artisteliten stödjer Fi

Robyn, The Knife och Nina Persson. Det är bara toppen av det berg med svenska artister som spelat in en samlingsskiva för Feministiskt initiativ (Fi).

- Genom musiken på skivan vill vi bjuda på möten, både med sig själv och med andra. Möten som kan få oss att utvecklas och växa som människor och som också kan få samhället att utvecklas och växa, säger Stina Svensson, talesperson och EU-kandidat för Feministiskt initiativ.

En av de 50-talet artister som medverkar på samlingsskivan är Nina Persson.

- Det kändes som att det var dags att lägga in en högre växel i mitt engagemang, det slår mig så ofta hur skevt det fortfarande är trots att man vill tro att Sverige är i framkant när det gäller mänskliga rättigheter, säger sångerskan i en kommentar.

Hon har tillsammans med musikerna i A Camp (maken Nathan Larson och gitarristen Niclas Frisk) spelat in en cover på David Bowies låt Boys keep swinging från 1979.

Även för göteborgska Jaqee var det naturligt att ställa upp för Fi.

- Jag är kvinna, musiker, afrikan, mamma, svensk. Våra röster är väldigt viktiga för en progressiv och konstruktiv politisk, ekonomisk och social dialog.

På den kommande samlingsskivan F! som säljs för att stödja Feministiskt initiativs valkampanj medverkar förutom Nina Persson och Jaqee även Way out West-aktuella Robyn, Marit Bergman, The Knife, Jenny Wilson, Christopher Sander, Zhala, Gnucci och Alina Devecerski. Och fler namn kommer att finnas med när samlingsplattan släpps den 23 april.

– Vi gör en dubbel-cd och ändå har vi fått tacka nej till artister som kommit in i slutskedet. För att vi helt enkelt inte hinner med, säger Jonas Göther, projektledare för albumet F!, till Aftonbladet.

Det är inte första gången Gudrun Schymans parti får stöd av artistvärlden. För fem år sedan skänkte Benny Andersson en miljon kronor till Fi, och i december gav han ytterligare 100 000 kronor. Lika mycket skänkte turnéaktuella komikern Özz Nujen för en månad sedan.

Mest läst