Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
dfsdsfrggfds

Svensk skrällseger i EM-premiären

Sverige var nederlagstippat inför EM-premiären, och en ny svacka höll på ge tvivlarna rätt. Men de unga debutanterna och rutinerade Mattias Andersson såg till att ge Blågult en drömstart på mästerskapet. -Det känns nästan som om den här förbannelsen kan ha brutits, säger Andreas Cederholm efter 23-21 mot Slovenien.

Unga, oerfarna, oprövade. Inför matchen mot Slovenien var det adjektiv som placerades i den svenska minuskolumnen. Men när matchen kom igång puttades de ganska snabbt över på plussidan.

Sveriges mästerskapsdebuterande niometersspelare visade i den första halvleken att de knappast tagits ut i EM-truppen för att någon ville vara snäll mot dem.

-Jag tycker att vi går för det. Vi ber inte om ursäkt för att vi spelar i elitserien, liksom, utan det är bara att gå in och ha noll respekt för motståndarna. Det är vi som har gjort att vi har kommit hit. Någonstans måste vi ha gjort något bra, säger Kristianstadsspelaren Cederholm, som nyligen skrev på för franska Toulouse dit han flyttar till nästa säsong.

I de avslutande träningsmatcherna inför EM blandade Sverige fina perioder med många minuter av vånda, där spelet gick i stå.

Och just de tendenserna höll på att fälla Sverige igen i premiären.

Tappade sjumålsledning

Den sjumålsledning som Sverige jobbat ihop i den första halvleken försvann undan för undan när lagen kom ut på banan igen efter pausen.

Andra halvlekens första 15 minuter vann Slovenien med 8-3. Den svenska ledningen kröp från 16-9 i paus till 19-18 under en period där båda lagen drog på sig utvisningar.

Jesper Nielsen åkte på sin tredje utvisning och fick därmed rött kort när tio minuter återstod, och på den efterföljande straffen kvitterade den slovenska stjärnan Dean Bombac till 20-20.

Men så räddade Mattias Andersson, som motade 15 skott, en straff i den 52:a minuten. Och räddningar förändrar matcher.

-Den gick på min högra sida, utan fint. Jag var rätt säker på att han skulle dra den där, säger Andersson, som hann bli orolig under matchens slutminuter. -Det är klart att man blir lite nervös, men man försöker samtidigt att fokusera på nästa boll och det man kan påverka. Det är klart, det kunde ha varit lite lugnare med tanke på vilken första halvlek vi spelade. -Där ser man att det är unga killar, det är bergochdalbana. Men de fortsätter och vågar stoppa in huvudet. Vi accepterar att det blir något fel här och där och det får man leva med när vi har ett ungt och orutinerat lag.

Tyskland nästa

Matchen slutade till sist 23-21 efter en ny Andersson-räddning och avgörande mål av Jesper Konradsson, Lukas Nilsson och Fredrik Petersen under matchens sista minuter.

-Det betyder mycket för självförtroendet för laget. Det betyder också att vi har sett hur vi ska spela och hur vi inte ska spela. Det kan man väldigt tydligt se, säger Andersson, som utsågs till matchens lirare.

Sverige möter Tyskland, som förlorade mot gruppfavoriten Spanien med 29-32, på måndag i nästa gruppspelsmatch. Vinner Spanien över Slovenien i den tidiga måndagsmatchen i grupp C är Sverige klart för den andra gruppspelsrundan redan innan avkast. Annars kan två nya poäng också se till att ta Sverige dit.

-Det är klart att det blir en tuff match. Tyskland är ett fysiskt lag med många spelare som spelar i bundesliga. De är vana vid att spela jämna matcher som alltid betyder någonting. Nu har de lite kniven mot strupen, det är förhoppningsvis något vi kan utnyttja, säger Andersson.

Måndag 16 januari: Tyskland, klockan 20.30.

Onsdag 18 januari: Spanien, klockan 20.00.

Mest läst