Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Lars-Christer Olsson 01

Svensk Elitfotboll: Det är ett samhällsproblem

Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, är precis som RF positivt till att en lag om maskeringsförbud på idrottsevenemang införs. – Jag tror den möjligheten är bra, säger SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson.

De svenska fotbollsklubbarna arbetar hårt för att skapa ett positivt klimat på sina arenor. För att kunna stävja bengalbränning och oroligheter på läktarna vill elitfotbollens organ SEF att ett maskeringsförbud ska införas.

– Vi är generellt sett positiva till att man inför ett maskeringsförbud. Jag tror den möjligheten är bra. Att dölja sin identitet för att begå lagvidrigheter och störa ordning är aldrig okej, säger ordföranden Lars-Christer Olsson.

Vad tycker du om att det antagligen dröjer till nästa år innan det finns ett förbud?

– Vi hade önskat att juridiken var mer pragmatiskt inställd. De borde ha kommit med förslag på hur man ska lösa det i stället för att säga att det inte går. Det har hela tiden var tydligt vad ändamålet skulle vara, så jag håller med om att det hade kunnat göras snabbare.

Supporterorganisationen SFSU menar att lagen kommer bli svår att utföra i praktiken, då polis måste bege sig in i klackarna och hämta de som maskerat sig.

– Verkligheten får utvisa om det blir svårt. Det fanns en samstämmighet om att detta skulle ha effekt, och det tror jag ju det har.

Lars-Christer Olsson och SEF stödjer en lag om maskering på idrottsarenor. Samtidigt tror han det egentligen finns bättre vägar att nå fram till de som bryter mot utsatta regler.

– Jag tror vi kan lösa motsvarande problem genom att komma överens om att matcharrangemangen ska vara säkra och inbjudande och att alla kategorier kan ta sig fram och tillbaka tryggt, säger han och fortsätter:

– Sen är detta inte en isolerad idrottsfråga. Det är ett samhällsproblem. Vårt sätt att komma framåt är inte genom repressalier utan genom dialog.

Hur ser du på klubbarnas arbete mot problemsupportrar?

– De gör ett fantastiskt arbete.

Hur har er kontakt med politiken varit?

– Den blir bättre och bättre. Fram till för tre år sen var den obefintlig. Då ville man batonga längre och nå fler. Vi har jobbat för att införa en dialog och varit framgångsrika med det.

Mest läst