Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svensk aktivist dömd i Bahrain

En svensk politisk aktivist har dömts till 20 års fängelse av en militärdomstol i Bahrain, uppger en människorättsgrupp för TT.

Mohammed Habib al-Muqdad, som har dubbelt medborgarskap, dömdes tillsammans med sju andra för att ha kidnappat en polis.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Källan till är uppgiften är gruppen Bahrain Youth Society for Human Rights. Svenska UD har tidigare bekräftat att svensken stod inför rätta, men har ännu inte bekräftat domen.

Kan ge dödsstraff

I en kommande rättegång står al-Muqdad även åtalad för "terroristverksamhet" med avsikt att fälla den sittande regimen. Två av åtalspunkterna i det åtalet kan ge dödsstraff och flera andra kan innebära livstids fängelse.

Amnesty har uttryckt stor oro för rättssäkerheten i de bahrainska militärdomstolarna och flera åtalade har vittnat om tortyr.

Mohammed Habib al-Muqdad är muslimsk skriftlärd och politisk aktivist som tidigare har uttryckt sig kritiskt mot regimen.

Han har tidigare suttit inspärrad för vad regimen uppfattat som oppositionell verksamhet, men släpptes tillsammans med flera andra fångar i ett försök från regimen att blidka protesterna då "arabvåren" nådde Bahrain.

Kritiserade militärdomstolar

Regimen slog senare brutalt ned protesterna och genomförde massgripanden mot dem som satt sig upp mot regeringen

Svenska utrikesdepartementet har tidigare bekräftat att mannen ställs inför militärrätt i Bahrain. UD har tidigare sagt att ambassadpersonal har försökt komma i kontakt med mannen, men att det inte har varit möjligt.

Enligt bahrainska myndigheter dödades 24 människor under de protester som under en månad pågick i landet, varav de flesta demonstranter.

Människorättsgruppen Bahrain Center for Human Rights uppger en högre siffra, och skriver i en rapport att totalt 31 demonstranter dödades. Utöver detta uppges fyra poliser och en utländsk militär ha dödats.

En dödssiffra på 24 människor i det lilla ö-riket motsvarar drygt 450 döda i ett lands med en befolkning av Syriens storlek och drygt 1 600 i ett land av Egyptens storlek.

Nabil Rajab, ordförande i människorättsgruppen Bahrain Center för Human Rights dömer ut fallet och kallar det ett "politiskt åtal" där de anklagade blivit måltavlor för sina politiska åsikter. Han varnar för att fler domar kommer falla i de militära domstolarna som kritiserats också av bland andra Amnesty, där fyra människor redan dömts till döden.

Ska ha torterats

– Vi väntar oss fler sådana fall i militärdomstolarna under de kommande dagarna, säger han i telefon till TT.

Nabil Rajab påpekar att Mohammed Habib al-Muqdad nyligen benådats, men bara veckor senare greps han igen och de terroristbrott han nu anklagas för kan ge mycket hårda straff – till och med döden.

– Det kan bli ett dödsstraff. Dödsstraff eller ytterligare drygt 20 år i fängelse är vad vi väntar oss.

Rajab beskriver rättslösa rättegångar där advokater inte tillåts träffa sina klienter och hur fångar rutinmässigt torteras i fängelserna, inklusive den gripne svensken.

– De torterades alla, säger Nabil Rajab.

– Svensken torterades mer än de andra och hans advokat har sagt att det har lämnat spår på hans kropp, han såg mycket svag ut.

Jämför med Dawit Isaak

Eva-Britt Svensson, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, har tidigare tagit upp Mohammed Habib al-Muqdads öde i en skriftlig fråga till EU-kommissionen.

Hon ser paralleller till Dawit Isaak, den svensk-eritrean som 2001 fängslades i Eritrea och som sedan dess suttit fången, trots svenska kampanjer för hans frisläppande.

Svensson säger att UD bör agera på samma sätt som om det var en person med helt och hållet svenskt bakgrund, men att insynen i UD:s arbete är liten.

– Jag tillåter mig att uttrycka en viss oro, därför är det viktigt att vi alla ställer krav på att UD agerar på det här sättet.

UD bekräftar

Eva-Britt Svensson är kritisk till reaktionerna från Sverige och EU, som varit förhållandevis ljumma jämfört med de skarpa agerandet mot exempelvis Syrien och Libyen. Hon kan inte svara på varför det varit så tyst, men kallar det både "oförsvarligt" och "oförklarligt".

– Det ska fördömas på samma sätt oavsett vilket land det gäller. Där ser vi skillnader och jag tycker att det är otroligt svagt uttalande både från EU och från den svenska regeringen.

UD bekräftar att en svensk dömts till fängelse i Bahrain. Sveriges ambassad i Abu Dhabi har varit i kontakt med mannens advokat, som berättat om domen.

– Genom honom kan vi bekräfta att det finns en dom på 20 år, säger UD:s presstjänst till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.