Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svartmålning i valdebatten försvagar vår demokrati

Välfärdssatsningarna är större än någonsin, kommunerna och inte staten är huvudmän för skolan med ansvar för resurser och att nå målen. Men i den ohederliga debatt som förs kan man få intrycket av att det är tvärtom. Denna svartmålning är ett växande problem och skadar vår demokrati, skriver Karl Beijbom, publicist.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Upplysta medborgare är en grundpelare i en levande demokrati. Våra värderingar, våra åsikter, våra drömmar kan och skall skilja sig åt. I olikhet och mångfald växer vi själva, våra samhällen och vårt land.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men – vi måste kunna vara överens om var vi står, om den verklighet vi befinner oss i. Svartmålningen försvårar samhällsgemenskapen och fjärmar oss från varandra. Alla i offentligheten – politiker, media, fria debattörer – måste hantera sitt eget problemformuleringsprivilegium med respekt och ansvar.

I valrörelsen är svartmålningarna i samhällsdebatten ett växande problem. Bilden av ett land på dekis. Ett land som slits sönder av växande orättvisor och ojämlikheter. Den bilden är grundfalsk. Den bilden försvagar vår demokrati.   

Fel om skolan

"Ni har satsat på jobbskatteavdrag i stället för på skolan", upprepar Magdalena Andersson gång på gång i debatt med Anders Borg i Agenda. "Ni har satsat tjugo gånger mer på skattesänkning än på skolan", dundrar Stefan Löfven i partiledardebatt med Fredrik Reinfeldt i SVT.

Dessa angrepp skapar intryck av att skolan är ett regeringsansvar. I själva verket är det fastslaget i både skollag och kommunallag att kommunerna är skolans huvudmän och ansvarar för både resurstilldelning och måluppfyllelse. 80 procent av de 50 bästa skolkommunerna styrs av Alliansen. 76 procent av de 50 sämsta skolkommunerna styrs av S eller V. Det har Dagens Samhälle konstaterat i en kartläggning.

Välfärdssatsningar större än någonsin

Nyligen konstaterade SKL, Sveriges kommuner och landsting, att satsningen på välfärd i Sverige i dag är all-time-high. Aldrig förr har vård, skola, omsorg haft så stora resurser som i dag. Ekonomiska resurser. Personella resurser. Hur man än räknar. 2012 satsade kommuner och landsting 675 miljarder kronor på välfärd - mer än någonsin. Detta utgjorde 19 procent av BNP - högre andel än någonsin. 1 218 000 var sysselsatta inom välfärden – fler än någonsin (också räknat i antalet arbetade timmar). 

Men – att satsningen på vård, skola, omsorg är större än någonsin i Sverige är okänt för 90 procent av svenska folket, konstaterar SKL. Denna överväldigande folkmajoritet tror - helt felaktigt - att skattesänkningarna fått skatteintäkterna att minska och att satsningen på välfärd därför sjunkit. I själva verket har skattebasen vuxit tack vare att fler arbetar, kan försörja sig själva och betala skatt.

Sverige bäst i världen

Många kritiserar med rätta BNP-begreppet som mätare av välstånd. Begreppet tar bara hänsyn till ekonomiska faktorer. Behovet av fler och allsidigare kriterier för att mäta välstånd har länge varit stort.

Nu har ansedda Harvard University tagit fram ett annat begrepp, som de kallar SPI (Social Progress Index). I detta begrepp ingår mer än 50 olika faktorer – ekonomi, jämlikhet, miljö, mänskliga rättigheter, pressfrihet, barnadödlighet, kriminalitet, livslängd och många fler faktorer. Världens bästa land att leva i? Sverige!

FN:s Human Poverty Index (HPI) speglar livslängd och hälsa, tillgång till anständig levnadsstandard och social inkludering. Bäst? Sverige! När Internationella Röda Korset mäter barns hälsotillstånd rankas Sverige som etta.

Nio procent av EU:s invånare lever under EU:s fattigdomskriterier. Minst antal fattiga, cirka en procent: Sverige (vid sidan av Luxemburg).

Högst sysselsättningsgrad

Det är inte sant att vi har "massarbetslöshet" i Sverige. Enligt Eurostat har Sverige den högsta sysselsättningsgraden och den lägsta långtidsarbetslösheten i hela EU. Detta trots att vi tar emot betydligt fler asylflyktingar än övriga Norden och Baltikum tillsammans och att det i genomsnitt tar sju år för en nyanländ man, tio år för en nyanländ kvinna, att få ett jobb.

Det är inte sant att vi har en ungdomsarbetslöshet på 25 procent, som de rödgröna upprepar. Denna siffra inkluderar heltidsarbetande som söker ett extraknäck eller ett sommarjobb. Det enda relevanta begreppet för ungdomsarbetslöshet är det SCB numera använder: NEET (Not in Employment, Education or Training). Och då ligger ungdomsarbetslösheten på cirka sju procent.

Fler jobb och låg skuld

Sant är däremot att vi i Sverige, sedan Alliansen tillträdde, har drygt 300 000 fler som har ett jobb att gå till, kan försörja sig själva och betala skatt. Sant är också att Sveriges statsskuld sjunkit till ca 40 procent av BNP, när statsskulden inom övriga EU i genomsnitt stigit från cirka 60–90 procent av BNP. Sant är också att vi kan glädja oss åt god tillväxt, låga räntor och nästan obefintlig inflation.

BNP och SPI och HPI och NEET i all ära. Låt oss inte glömma det viktiga instrumentet VOV (Villa, Volvo, Vovve). Drömmen om VOV kan låta småborgerlig, men friheten att välja dröm är en del av mångfalden i en levande demokrati. Sedan Alliansen tillträdde 2006 har över 100 000 fler villor tillkommit på marknaden (med 150 000 – 200 000 nya villaägare). Det rullar omkring 300 000 fler bilar i Sverige. 30 000 fler hundar har lyckliga ägare.

Ett samhällsbygge är en ständigt pågående process, där ingenting är perfekt och ingenting är färdigt. Tillsammans kan vi göra ett bra land bättre. En fortsatt Alliansregering är bästa garantin för en kompetent regering som håller ihop, vet vad den vill, tar ansvar för ekonomin och för en politik som skapar mer frihet, fler nya företag, fler nya jobb, mer välfärd och välstånd. Svartmålningen av tillståndet skadar det demokratiska samtalet och måste upphöra.

Karl Beijbom

liberal, publicist, bokförläggare