Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Svarta kontrakt växande problem i Göteborg

Olovliga andrahandskontrakt av lägenheter är ett växande problem i Göteborg. Bostadsbolaget har svårt att hinna med och ska låta Störningsjouren ta över kontrollen.

– Vi måste ha på fötterna i sådana här ärenden och det tar jättemycket tid att utreda dem på ett korrekt sätt. Vi känner att vi inte hinner själva, säger Elisabet Sandberg, chef för kundservice och uthyrning på Bostadsbolaget i tidningen Hem & Hyra.

Elisabet Sandberg ser ett direkt samband mellan problemen i storstäderna: svart andrahandsuthyrning och brist på bostäder.

– Olovlig uthyrning ökar i samma takt som bostadsbristen, fanns inte bostadsbrist skulle inte det här problemet finnas, säger hon.

Minst lika vanligt som kriminell aktivitet är att hyresgäster helt enkelt inte vågar släppa sitt kontrakt även om de flyttar för att till exempel bli sambo.

Annika Öby, verksamhetschef på Störningsjouren, ger en liknande bild. Ofta är det inte för att tjäna pengar som människor hyr ut olovligt.

– Det kan vara för att vara sjysst mot en kompis, eller så är man 22 år och vet inte att man måste folkbokföra sig på sin nya adress när man flyttar. Vissa har bara haft otur när de tänkte och glömt att anmäla en andrahandsuthyrning som bolaget kanske skulle godkänt. Då får vi försöka rätta till det i efterhand, säger Annika Öby.

Den 1 november anställde Störningsjouren en person för att arbeta enbart med denna kontroll. En till är på gång. Tips kommer från Bostadsbloaget och de har strömmat in från första början.

– Redan första veckorna var det flera som valde att säga upp sina kontrakt sedan vi kontaktat dem. Det är blandat varifrån tipsen kommer, men bland annat från grannar. Man kan förstå att människor blir oroliga när det håller på och flyttar in och ut okända människor i lägenheten intill, säger Annika Öby.

De tre övriga kommunala bostadsbolagen sköter själva sin kontraktskontroll. Elisabet Sandberg skulle dock inte bli förvånad om fler än Bostadsbolaget väljer att lägga ut verksamheten på Störningsjouren.

Mest läst