Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Svart-vit syn på Israel-Palestina

Varken Ship to Gaza eller Judar för israelisk-palestinsk fred är rätt forum för mig. I deras värld tycks det alltid vara västvärlden, kapitalismen eller Israels fel när konflikter uppstår, skriver Ingrid Lomfors.

Att judehat förekommer i Israelkritiken är inget skäl för att sluta kritisera Israel, menar Henry Ascher, Dror Feiler och Staffan Granér i sin replik (GP Debatt 23/8) till min ledarkrönika ”En ensidig Israelkritik” (GP 24/7). Jag håller med. Man ska självklart använda sin demokratiska rättighet att framföra sina åsikter. Men just för att det förekommer antisemitism, som debattörerna själva medger, anser jag att man ska överväga vilka sammanhang man vill ingå i. Varken Ship to Gaza eller Judar för israelisk-palestinsk fred är rätt forum för mig.

Jag ogillar företrädarnas och tillika artikelförfattarnas ofta moraliserande och uppskruvade tonläge. Deras svart-vita syn på världen i allmänhet, och på Israel-Palestina konflikten i synnerhet. Det tycks alltid vara västvärlden, kapitalismen eller Israels fel när konflikter uppstår.

Trion Ascher, Feiler och Granér säger sig vilja bekämpa fördomsfulla föreställningar men de är inte sena med att själva leverera flera. Till exempel påstår de att ”judiska församlingar beskriver gärna Israels regering som företrädare för världens judenhet”. Jag vet inte vilka församlingar som här åsyftas men de tre judiska församlingar som existerar i Sverige har undertecknat ett gemensamt policydokument för att just garantera sina medlemmars åsiktsfrihet i fråga om Israels politik. I det står att ”Församlingen varken kan eller ska påverka eller ta ansvar för vad Israels regering beslutar. I den delen är Församlingen lika mycket åskådare som varje annan medborgare i Sverige.”(Källa: ”Församlingens förhållande till Israel”. Judiska Centralrådet i Sverige).

Orättfärdiga beskyllningar

Debattörerna insinuerar att judar som är öppet pro-israeliska och församlingsanknutna har sig själva att skylla för det hat som riktas emot dem. På samma sätt blir Israel orättfärdigt beskyllt för att Gazaborna valde den terroriststämplade Hamasorganisationen till sin regering ”vissa av dem följde Israels … uppmaningar inför valet 2006 att rösta bort den korrupta Fatahregeringen. ”Även den olyckliga valutgången i Gaza är alltså Israels fel, enligt trion.

Jag vet inte hur konflikten ska lösas. Men jag instämmer med Jean-Paul Sartres tankar kring hur man ska komma till rätta med antisemitismen. ”Förklaringen finns inte hos den som drabbas av judehatet, utan hos den som hatar. ”

Ingrid Lomfors

historiker, författare och krönikör

Mest läst