Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  härligt i plaskis. Melina Eliasson får en kram av mamma Johanna när hon kommer upp från den ljumma plaskdammen. Eskil Häggblad hade tagit med sig uppblåsbara leksaker till plaskdammen i går. Under tiden satt Elna Johansson och Rune Anderberg och njöt av barnskratten.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Svalkande dopp i Plaskis

  I den tryckande sommarvärmen lockar ett dopp. Länge har ”plaskis” vid Mariaplan varit enda möjligheten för barnen att svalka sig. Men sedan några år är vattenlekarna på väg tillbaka.

  Det är en varm och lite tryckande värme över plaskdammen vid Mariaplan, ”Plaskis”, på söndagen. Ett tiotal barn skuttar runt i det grunda vattnet, runtom sitter föräldrarna parkerade på filtar och bänkar med böcker och kaffetermosar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vid dammkanten sitter treåriga Melina Eliasson. Hennes mamma Johanna tar hand om tre månader gamla Kajsa.

  – Melina är en badgalning. Hon älskar det. Jag är själv uppvuxen här så jag badade i Plaskis när jag var liten, säger hon.

  Det dröjer inte länge förrän Melina har kastat av sig kläderna och slängt sig i vattnet.

  – Det är roligt att bada i vattnet. Titta, jag kan simma! ropar hon och lägger sig på mage och viftar med armarna. Det har jag lärt mig.

  Under efterkrigstiden anlades flera plaskdammar runtom i Göteborg, men när hygienkraven blev hårdare och man renoverade om torgen försvann många av dem. Nu är det bara den vid Mariaplan kvar, i alla fall i kommunal regi. Men möjligheten för barnen att leka i vatten är på väg tillbaka.

  – Likväl som det är kul att gunga så är det kul att leka i vatten. Nu diskuteras vatten mer och mer när det ska anläggas lekplatser. Det är under de senaste åren som man satsat mer och mer på det, säger Leif Knutsson, planeringsledare på Park- och naturförvaltningen.

  Rune Anderberg och flickvännen Elna Johansson har slagit sig ner på en bänk bredvid vattnet.

  – Vi brukar komma hit ibland och sätter oss, vi är pensionärer och har varken barn eller barnbarn så det är trevligt med lite liv, säger Elna.

  När de suttit här en stund ska de vidare, först upp till Rune som bor bredvid för en lite försenad tolvkaffe, sen blir det något att äta.

  Rune är uppvuxen i Landala men minns när plaskdammen byggdes 1934.

  – Jag måste varit fyra fem år då. Jag badade aldrig här men jag hade några kompisar som bodde i närheten så vi var här ibland. Det är en väldigt trevlig plats, den ger liv åt området.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.