Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Svagt intresse att kompetensutveckla

Inte ens hälften av arbetsgivarna diskuterar kompetensutveckling med de fackligt förtroendevalda på arbetsplatsen. Det visar en undersökning som Unionen gjort bland förtroendevalda i Göteborg, Malmö och Stockholm, skriver Anders Holger-Nilsson och Kenneth Lund, Unionen Göteborg.

Här, i Göteborg, säger nästan 54 procent av de tillfrågade att de aldrig får chansen att diskutera vilken kompetensutveckling företaget och dess anställda behöver. Detta samtidigt som företagen i Göteborg säger att kompetensförsörjningen är den viktigaste frågan för att säkra företagens framtid här i regionen.

När Unionen Göteborg bjöd in till politikerträff på Volvo Personvagnar i början av oktober var Stefan Jacoby, vd för Volvo PV, tydlig med behovet av personer med rätt och hög kompetens. Inflyttning av personer med denna kompetens skulle kunna vara en lösning enligt Stefan Jacoby. För en sådan lösning krävs att Göteborg som stad satsar på att ta emot inflyttade på bästa vis. Det kommer att behövas allt från bra bostäder, till internationella skolor för barnen och jobb till medföljande.

Ta vara på egna personalen

Unionen ser ytligare en väg framåt – kompetensutveckling av befintlig personal. Företagen måste börja ta vara på de resurser som finns inom företaget. De flesta medarbetare kan mer, mycket mer, än deras skolbetyg visar. Detta gäller för anställda inom alla typer av företag. Arbete i sig utvecklar och ger erfarenhet. Företagen måste börja ta sitt ansvar genom att diskutera kompetensbehov och kompetensutveckling med de fackligt förtroendevalda. Att inte göra det är ett stort resursslöseri. Både för den enskilde individen som för företaget.

Unionen vill underlätta för kompetensutveckling inom anställning, för våra medlemmars trygghet och utveckling – och för företagens framtid. Unionen vill se:

  • Att satsningar på kompetens skattemässigt räknas som investeringar.

  • Utökade möjligheter till livslångt lärande genom bättre ekonomiska villkor för den som väljer att fortbilda sig under arbetslivet.

  • Stärkta möjligheter till kompetensvalidering.

Det visar sig gång på gång att anställningsår inte ger den trygghet som många tror. Det som ger trygghet är i stället kompetens. Rätt kompetens ger trygghet för individen. Det ger trygghet och utveckling till företagen. Detta ger Göteborg en tryggad framtid.

Anders Holger-Nilsson'

ordförande Unionens regionstyrelse Göteborg

Kenneth Lund

vice ordförande Unionens regionstyrelse Göteborg

Mest läst