Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svårt hitta personal till nya krogar

Nyetableringar av krogar och restauranger i Göteborg leder till nya jobb. Men restaurangägare har svårt att hitta yrkesfolk till branschen.

Det är brist på duktig restaurangpersonal i dag. Det menar Tobias Hamberg på restaurangföretaget Avenyfamiljen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det gäller Göteborg, men det ser likadant ut i Stockholm och Malmö, säger han.

Och det är förvånande, tycker han, med tanke på alla populära tv-program med kocktävlingar och matlagning. Fler borde söka sig till branschen i en tid då kockar nästan har rockstjärnestatus.

– Min teori är att restaurangutbildningarna är förlegade. De har helt enkelt inte hängt med i utvecklingen, säger Tobias Hamberg.

Avenyfamiljen räknar med att nyanställa 200 personer till sin satsning på Tredje Långgatan. Av dem är hälften heltidstjänster.

– Den andra hälften är deltidstjänster och extrapersonal, säger Tobias Hamberg.

Eftersom de har erfarenhet av att det är svårt att hitta personer med utbildning och branschvana kommer de i dagarna att lansera en särskild webbsajt för ändamålet – 200jobb.se

– Vi kommer även att använda oss av Arbetsförmedlingens tjänster. Men vi har märkt att det kan vara trögt, säger Tobias Hamberg.

Restaurangchefer, köksmästare och driftpersonal har redan rekryterats. Nu är det bland annat kockar, bartenders, diskare och bagare de letar efter.

Mattias Jakob, som startade restaurangen Linnéterassen 2005, driver nu ytterligare en handfull krogar i Göteborg. Sammantaget har hans krogar runt 150 anställda. Han håller med om att det är problem med att få tag på restaurangpersonal.

– Det har blivit svårare och svårare, säger han. Jag vet inte varför, men en förklaring kan vara att man får bättre betalt om man åker 30 mil bort och jobbar i Oslo i stället.

I veckan fanns det 24 lediga jobb som kock i Göteborg hos Arbetsförmedlingen. Enligt Lena Holmgren, från Arbetsförmedlingen Centrum, råder det brist på arbetskraft inom de yrken som kräver utbildning och erfarenhet av branschen. Det har det gjort en längre tid.

– Just kockar söker man efter med ljus och lykta i dag, säger hon.

Men hon tycker också att arbetsgivarna ställer väldigt höga krav när ska anställa och ofta har en tydlig mall på vilken bakgrund personen ifråga ska ha. Bland de så kallade okvalificerade jobben, som exempelvis diskare, är det hård konkurrens om jobben.

– Många arbetssökande får aldrig någon chans att visa vad de kan, säger hon.

FAKTA Kroganställda

2013 var 8 870 personer anställda inom restaurang, catering, barer och pubar i Göteborg.

Under de senaste tio åren har antalet anställda i branschen i hela landet nästan fördubblats.

Andelen visstidsanställda är hög. Under fjärde kvartalet 2013 var 28 procent visstidsanställda.

Källa: SCB

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.