Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Marie-Louise upptäckte av en slump en försäkring som inte betalats ut.

Svårt för överlevande

Marie-Louise Särnblom skulle behövt en enkel lista på alla försäkringar när hennes tidigare make gick bort.

En tjänstegrupplivförsäkring betalades inte ut och hittades av en slump ett halvår senare.

Mari-Louise och Per var gifta i över 20 år och fick två barn tillsammans. Per som var egen företagare hade flera försäkringar, de flesta tecknade genom företaget och Företagarnas försäkringsservice.

- Han visste att barnen skulle få det bra den dagen han dör. Det hade han sagt. Men jag hade ingen koll på vilka försäkringar han hade, berättar Marie-Louise.

När Per hastigt dog i maj 2009, 52 år gammal, hade de varit skilda sedan tre år.

Marie-Louise var då struken som förmånstagare i försäkringarna, men fick engagera sig i husförsäljning och bouppteckning.

- Jag hittade allt hemma hos Per. Det var ett virrvarr av papper som blev en tjock lunta på ändrade försäkringar under 25 år.

Strax efter att bouppteckningen var klar betalades en livförsäkring ut till Marie-Louises två tonåriga barn och allt verkade vara i sin ordning.

Men ett halvår senare ringde Pers tidigare företagskollega upp Marie-Louise.

- Han hade fått en ny faktura för en försäkring i Pers namn och undrade vad det var. Jag hade ingen aning.

Det visade sig att Företagarnas försäkringsservice, som administrerade Pers försäkringar, av någon anledning missat försäkringen.

- Då hade Per varit död i ett halvår och de hade redan betalat ut en livförsäkring. För mig är det fullständigt fantastiskt att de kan missa något sådant. Det ansvariga försäkringsbolaget förklarade misstaget med att försäkringarna inte var personnummeranknutna.

Nu följde ett idogt arbete för Marie-Louise med många samtal och mail för att reda ut vad som hänt med försäkringarna.

- Till slut blev jag så förbannad att jag skrev ett argt brev till dem. Då började det hända saker och till slut betalade de ut en tjänstegrupplivförsäkring till barnen, men det var först ett år efter Pers död.

Händelsen har fått Marie-Louise att skaffa sig bättre överblick över sina egna försäkringar.

- Förut hade jag ingen koll, men nu har jag det. Men jag vet inte vad jag har genom jobbet eller facket. Där förväntar jag mig att barnen får något om jag dör.

- Man förlitar ju sig mycket på det sociala skyddsnätet, men det bästa vore om man fick en sammanställning på alla sina försäkringar varje år, som man får för sina pensionsuppgifter.

Fotnot: Företagarnas försäkringsservice har avböjt att kommentera ärendet med hänvisning till sekretess, trots att Marie-Louise Särnblom gett dem fullmakt att tala med GP.

Mest läst