Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

"Svårare än andra partier att få fram kompetent folk"

Avhopp och time-outer kan vara besvärligare att klara för Sverigedemokraterna, SD, än för andra partier. Detta trots att partiet har ersättare för sina riksdagsmän.

På torsdagen tog Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Kent Ekeroth time-out, sedan en film blivit känd där han tillsammans med två partikamrater beväpnar sig med ett metallrör efter en ordväxling med en meningsmotståndare på en gata i Stockholm. Samtidigt publicerade Dagens Nyheter uppgifter om, att partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder sedan länge ska ha känt till filmen som i onsdags fick partiets ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist att avgå.

– Sverigedemokraterna har naturligtvis ersättare för riksdagsledamöter, som tvingas bort från sina poster men partiet har svårare än andra partier att få fram kompetent folk, säger Andrej Kokkonen, forskare vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet som länge följt SD.

– Inte minst i många kommuner har bristen på kompetent folk lett till att många SD-stolar står tomma.

Hur snålt det blåser kring partiledaren Jimmie Åkesson, vill Andrej Kokkonen inte kommentera just nu.

– Det skulle bara bli spekulationer, säger han och påpekar, att uppgifterna i DN tycks vara baserade på uttalanden från någon avhoppare med känningar i SD:s partiledning. Och just avhoppare kanske inte bara säger sanningar i sådana här sammanhang.

– Det är för övrigt inte första gången som anklagelser mot partiledningar kommer från avhoppare, säger Andrej Kokkonen.

Avhopp och time-outer kan dock stå Sverigedemokraterna dyrt, enligt Andrej Kokkonen. Dyrare än för andra partier.

– Bristen på kompetens i SD hänger samman med att det kräver extra mycket av människor att engagera sig i det partiet. Priset för att var aktiv i SD är högt jämfört med i andra partier, påpekar Andrej Kokkonen.

– Dels är det stigmatiserande att öppet stå för ett engagemang i SD, dels utsätts partiets politiker oftare för våld än andra politiskt aktiva personer.

Mest läst