Häckens stortalang sänkte Kalmar

Daleho Irandust fortsätter sitt genombrott i årets allsvenska. Mot Kalmar byttes han in och chippade in tre poäng till Häcken med matchens enda mål.

|

Häcken skulle närma sig toppen genom en trepoängare borta mot Kalmar. Så var det scenariot som föväntades på förhand. Men som så ofta bjöd fotbollen på något annat än det förväntade. Kalmar var planens klart bästa lag och hotade Häckens återigen nykomponerade backlinje flera gånger inledningvis.

Peter Abrahamsson fick visa flera gånger om varför han plockades ut till landslagets januariturné i vintras.

När Häcken gick in i Guldfågeln arenas omklädningsrum var det knappast med nöjda leenden efter 45 minuters spel. Det sena insläppta målet i förra omgången mot Sirius såg stundtals ut att ligga som en blöt filt över gästerna – trots att både Juhani Ojala och Alexander Farnerud var tillbaka.

Farneruds återkomst gjorde att den formtoppade Daleho Irandust fick börja på sidan. Det dröjde dock inte mer än 45 minuter innan talangen var tillbaka på planen. Med honom på mittfältet tog också Häcken över matchbilden.

Alhassan Kamara sköt utanför i bra läge. Farnerud piskade in ett antal hörnor. Paulinho var het som en geting på nektar i offensivt straffområde. Men någon utdelning kom inte.

Istället fortsatte lagen att byta hörnor med varandra. Totalt 13 stycken hanns med, utan att någon, förutom den andra då Eid tvingade Abrahamsson till en reflexräddning, egentligen luktade mål.

Det behövdes två inhoppande ungtuppar för att få håll på de båda duktiga målvakterna. Egzon Binaku avlöste Paulinho efter 73 minuter. Sex minuter senare satte han en lagom hård genomskärare till den djupledslöpande Irandust. Hans känsliga vänsterfot – som stiger i värde med någon miljon per allsvensk match – chippade in 1-0.

Sekunder senare var Stefan Larsson några centimeter ifrån att kvittera med ett stenhårt, härligt rungande ribbskott. Men till skillnad från när Irandust kom i friläge blev det inget mål. Det blev det inte heller under återstoden av matchen.

Häcken och Irandust avgick med segern. Irandusts stora allsvenska genombrottsvår fortsätter.

– Det känns oerhört viktigt att ta de här tre poängen. Det känns gött och det var ritkigt skönt att avgöra. Micke (Stahre) sade att det inte var någon petning och jag tänkte att det bara var att köra när jag kom in. Det var inte så många farliga chanser och det var spel mellan straffområdena. Men allt kan hända i fotboll och till och med jag kan göra mål. Jag ser att han driver in. Det är tätt, han lägger fram den bra. Ytan är ledig bakom ytterbacken. Egzon ser mig och sen siktar jag mot bortre. Den träffar mittbacken och styrs in i främre. Ett mål är ett mål, säger Daleho Irandust till Cmore.

I och med segern hoppade Häcken upp till tredje plats i en lätt haltande tabell, en poäng bakom tvåan Norrköping.

– Vi har spelat riktigt bra på sistone. Det är nästan så att vi borde ha tagit 12 poäng på de här fyra senaste matcherna, säger Daleho Irandust.