Superskrällen i Miljöpartiet - nykomling petade ordförande

Han kom till Sverige som ensamkommande för sju år sedan. Nu kryssas 23-årige Abdullahi Mohamed in i kommunfullmäktige för Miljöpartiet.
– Det känns fortfarande som att jag drömmer. Jag kunde inte sova efter att jag fick veta detta i onsdags, säger han.

ANNONS
|

Det har bara gått sju år sedan han kom till Sverige från Somalia som ensamkommande flyktingbarn. Den första tiden bodde han i ett hus med 16 ungdomar från olika länder.

För några år sedan kunde han så återförenas med sin pappa och sina tre syskon, här i Sverige.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få träffa min familj igen. Jag visste inte ens var de var eftersom det var krig i Somalia, säger han.

När GP träffade Abdullahi Mohamed för tre år sedan läste han in gymnasiet och drömde om att bli statsminister.

– Det är klart att jag fortfarande vill det. Man måste satsa högt. Alltid. Jag är medveten om att det är väldigt svårt och att det krävs erfarenhet, men man ska alltid ha en dröm.

ANNONS

"Vill bli ambassadör för förorten"

När vi nu ses på ett café på Friskväderstorget i Biskopsgården har det just blivit klart att 23-åringen tar plats i kommunfullmäktige i Göteborg efter att ha fått i särklass flest personkryss i Miljöpartiet.

Miljöpartiet får sex mandat i kommunfullmäktige efter valet, Abdullahi Mohamed stod på tolfte plats, men genom en framgångsrik valkampanj lyckades han kryssa till sig dubbelt så många röster som toppkandidaten Ulf Kamne. Samtidigt innebar det att partiets ordförande i Göteborg, som stod på sjätte plats på listan, blev utan fullmäktigeplats.

– Jag vill bli ambassadör för förorten. De som känner mig vet att jag är en kille som vill göra något bra för samhället, de blir nog inte förvånade över att jag får en plats i fullmäktige, säger Abdullahi Mohamed.

Efter bara ett par månader i Sverige gick han på ett möte med SSU. När han lärde sig mer svenska fann han Miljöpartiet. Det var integrationspolitiken och miljöfrågorna som fick honom att byta parti.

– Jag är uppvuxen i Somalia, där man inte bryr sig om naturen. Jag har sett konsekvenserna: torka, svält och sjukdomar. Jag är imponerad av Miljöpartiet som tar klimatfrågorna på allvar, säger han.

Engagerad i socialpolitiska frågor

Utöver klimatet och miljön är de socialpolitiska frågorna viktigast för Abdullahi Mohamed. Det handlar om att få till ett bra flyktingmottagande, och att ungdomar ska få möjlighet att utvecklas på bästa vis, och få stöd och hjälp så att de inte hamnar i drogmissbruk.

ANNONS

Under valrörelsen har han träffat många ungdomar som har sagt att de inte tänker rösta, att de inte är en del av det här samhället.

– Det är väldigt allvarligt att ungdomar ska känna så, säger han.

Han vill visa att alla kan nå dit de vill bara de kämpar.

– Du kan bli statsminister, fotbollsproffs eller vad som helst. När jag förklarar att jag kom hit för sju år sedan och kandiderar till fullmäktige visar jag att man kan nå dit man vill om man jobbar hårt. Oavsett hur man ser ut och var man kommer ifrån, säger han.

Röstade för första gången

Abdullahi Mohamed är uppväxt med politiken. Hans farfar var politiker, liksom hans pappa och farbror. Men det politiska systemet i Sverige skiljer sig radikalt från det i Somalia.

– Jag kommer från ett land där inte demokratin fungerar som den ska. Jag är imponerad av den svenska demokratin. Sverige är en viktig förebild för länder som Somalia, säger han.

När han förtidsröstade i Biskopsgården tillsammans med partikollegor för ett par veckor sedan var det för första gången.

– Det kändes helt fantastiskt. Att rösta, och att lägga rösten på mig själv.

En mamma hälsar på Abdullahi Mohamed på torget.

ANNONS

– Hon röstade för första gången och undrade om jag hade kommit in, säger han.

Namn: Abdullahi Mohamed

Ålder: 23 år

Aktuell: Inkryssad i kommunfullmäktige för Miljöpartiet

Bor: Biskopsgården

Gör: Sysslar med politik och studerar

I Miljöpartiet: Blev medlem för sex år sedan och har suttit i valberedningen för Grön Ungdom.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS