Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Sune är en antihjälte"

  På juldagen har Sune i Grekland premiär – den tredje filmen om Sune, Håkan och storayster Anna. Som uppladdning ger GP en kort bakgrund och har samlat nödvändig information om den dysfunktionella familjen Andersson.

  Allting började 1984 när Anders Jacobsson släppte Boken om Sune, med teckningar av kusinen Sören Olsson. Redan i uppföljaren, Sune börjar tvåan, bidrog Sören Olsson med skrivandet och från och med nästa del, Sjävklart Sune, står både Anders Jacobsson och Söre Olsson som författare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Sune och tjejhatarligan, som kom i somras, är den 28:e och senaste delen i en bokserie som blivit en enorm succé och som även ynglat av sig i form av en tv-serie, tre uppskattade julkalendrar (SVT 1991, 2003 och SR 1998) och tre långfilmer, där den senaste alltså har premiär på juldagen.

  På SF Bios hemsida utvecklar författaren Sören Olsson sina funderingar kring varför Sune har blivit så populär.

  - Jag tror det är igenkännandet och att Sune är en antihjälte. Han är ju inte perfekt och saker och ting blir inte alltid som man har tänkt sig. Att man kan känna igen sig i pinsamheten, säger Olsson till Bioklubben.

  I SVT:s julkalender och den första långfilmen, Sunes sommar, spelas föräldrarna av Peter Haber och Carina Lidbom. I den påföljande julkalendern om lillebror Håkan och i filmen Håkan Bråkan & Josef har föräldrarollerna tagits över av Per Svensson och Tintin Anderzon, och i den nya långfilmen, Sune i Grekland, görs rollerna av Morgan Alling och Anja Lundqvist.

  Men upplägget i övrigt är detsamma. Den fiktiva familjen Andersson i orten Glimmerdagg blir inget äldre och består som vanligt av den misslyckade tjejtjusaren Sune, hans påfrestande lillebror Håkan och deras sura storasyster Anna, samt pappa Rudolf och mamma Karin.

  Rudolf är en virrig och dumsnål pappa som i filmerna gärna stjäl kamerans uppmärksamhet och Karin är en ordentlig, lite småtorr mamma med främsta uppgift att rädda barnens förstånd och att agera komiskt bollplank åt sin hopplöse make som i nya filmen går bananas i allt från tullen till all inclusive-buffén. Inget nytt under solen alltså.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.