Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Suddade ut snösnoppen – ångrar sig

När Emilian Sava läste alla inlägg i Facebookgruppen Återställ snökuken, insåg han att något var tvungen att göras. Han lastade in två snöslungor i bilen och åkte till Askimsviken.

Det var Emilian Sava och hans kolleger på saneringsfirman som på eget initiativ suddade bort snösnoppen i Vallgraven i måndags. Det som kommunens personal inte fixade under söndagen gjorde de snabbt och lätt med hjälp av en fasadborste med långt skaft.

Se filmen när snoppen suddas bort

Men det Emilian Sava inte hade tänkt på var att historien om snoppen i snön, som gp.se var först att rapportera om, hade blivit spridd långt utanför rikets gränser.

Läs mer: Snopp i snön för mycket för kommunen

Förutom svensk media har bland annat brittiska Independent och The Mirror skrivit om fenomenet.

Läs mer: Snösnoppen sprids över världen

På Facebook startades gruppen Återställ snökuken som på onsdagskvällen har över 2000 följare.

Emilian Sava såg engagemanget och bestämde sig för att göra ett inlägg i Facebookgruppen och skrev:

"Jag vill säga att jag är uppriktigt ledsen över att få se så många sakna snökuken. Vår tanke var att ge en känga till kommunen som stod handfallen och inte ge oss på den fria konsten. För det vill jag be om ursäkt. Att återställa snökuken i vallgraven är något riskabelt men vi tänker på er och just i skrivande stund försöker jag komma på hur vi bäst kan återskapa en stor och härlig snökuk till minne av den gamla."

Och i dag var det dags. Emilian Sava och kollegan lastade in två snöslungor i bilen och åkte till Askimsviken. Där gick de loss med maskinerna - till förbipasserandes förvåning och munterhet när de fick reda på vad som var på gång.

- Alla blev jätteglada när vi berättade vad vi gjorde, säger han.

Emilian Sava är nöjd efter dagsverket.

- Nu kan i alla fall ingen bli förnärmad av snoppen. Den syns inte från marken, däremot kan helikopterförare som kör över här få sig ett gott skratt, säger han.

Andreas Holmgren ligger bakom Facebookgruppen Återställ snökuken och skrattar gott när han hör att det nu har gjorts en ny snösnopp. Han berättar att gruppen började som ett skämt mellan kompisar, men i och med att den så snabbt växte ändrades fokus.

- Det är en del trams, men gruppen har också blivit ett diskussionsforum för människor som vill se en fri och levande konst i det offentliga rummet. Många provoceras av att kommunen lägger resurser på att censurera spontan folklig konst i det offentliga, medan vi bombarderas av reklam överallt, säger han.

I gruppen finns ett stort engagemang och det har även väckts synpunkter kring att även snippor borde skulpteras och ritas i snön.

- Det är jag helt för, säger Andreas Holmgren.

Och fortsätter: 

- Framöver hoppas jag att folk engagerar sig mer i att smycka staden vi alla bor i - oavsett om det är med uttryck som godkänns av myndigheter eller inte.

Men är verkligen en snopp i snön utsmyckning?

- Det är absolut en tramsig grej, men även ett folkligt uttryck. Något barnsligt och förbjudet. Tyvärr blir det oftast kukar som ritas när man vill rita något styggt, fler snippor vore önskvärt. Men jag tror sådan här "snuskig" grafitti eller gatukonst är något människor sysslat med i alla tider. Och när en etablerad konstnär målar en kuk i oljefärg och ramar in får den hänga på galleri, men om en vanlig medborgare ritar en kuk i snön är den obscen och måste bort. Jag menar att det handlar om vem avsändaren är.

Till och med Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö har delat Återställ snökuken på Facebook. Hur ser du på det?

- Jättekul! Jag tog det som en intäkt för att det fanns en intressant kärna mitt i tramset, att även han på något sätt tycker att det handlar om själva stadsbilden och reglerna för vem som får uttrycka sig i den. Och att han verkar ha humor!

Bild - 1
Mest läst