Koppartaken på Sahlgrenska är ett miljöproblem.
Koppartaken på Sahlgrenska är ett miljöproblem.

SU anmält för kopparutsläpp

ANNONS
|

Anmälan till åklagarmyndigheten har bara anmälts muntligt på Fastighetsnämndens senaste sammanträde där också SU:s styrelse fått information.

Det var tidigare i höst som miljökontoret i Göteborg lämnade över ärendet till åklagarmyndigheten, detta sedan kontoret konstaterat att utsläppen från koppartaken inte klarar utsläppsnivåerna. Kontoret hade begärt en åtgärdsplan av Västfastigheter där man redovisade vad man tänkte göra åt utsläppen men någon sådan kom aldrig:

–Vi skulle fått in en åtgärdsplan redan i april eftersom tillståndsvillkoren överskreds, berättar projektledare Sigvard Carlsrud på miljökontoret i Göteborg. Någon sådan kom aldrig och därmed anmälde vi det hela till åklagarmyndigheten eftersom det handlar om ett miljöbrott. Nu har vi fått besked att åtgärdsförslag skall presenteras för oss 7 december. Vi ser allvarligt på det här eftersom utfällningen från SU:s koppartak leds via dagvattensystemet och sedan ut i naturen bland annat i området kring Botaniska.

ANNONS

–Antingen måste SU se till att rena dagvattnet från taken eller också får man byta ut koppartaken. Vi godtar idag inte koppar- eller zinktak på nybyggda fastigheter av miljöskäl.

Sigvard Carlsrud säger vidare att det här är ett bekymmer i många städer inte minst i Göteborg där man nu utreder utsläppen

av tungmetaller från äldre tak:

–Problemet finns inte bara på Sahlgrenska utan också i centrum där till exempel utfälld koppar via dagvattnet från bland annat Tyska kyrkan och Kronhusbodarna rinner ned i hamnkanalen. Problemen är ofta störst i många kulturhistoriskt värdefulla byggnader där man förr lade koppartak som var ett hållbart material.

Lars Jansson, chef för Västfastigheter i Göteborg, konstaterar att problemet finns på gamla tak från 50- och 60-talet och att SU måste vidta åtgärder för att minska utsläppen:

–Vi för en dialog med miljökontoret men helt klart är att det här är dyrbart både om man renar och givetvis ännu mer om man måste byta tak. Det finns inga enkla lösningar. Vi måste dock göra något under 2010 åt saken.

Utfällning av tungmetaller, främst koppar, från tak på äldre byggnader är ett växande miljöproblem.

Tungmetallerna hamnar via regnvattnet i dagvattensystem och släpps sedan ut i naturen eller i vattendrag och sjöar där de lagras.

Samma problem finns med zinktak vilket har gjort att många kommuner säger nej till takbeläggning av zink och koppar i nya byggnadsplaner.

Problemen är ofta störst i äldre stadskärnor med större kulturhistoriskt värdefulla byggnader som kyrkor, slott, äldre hotell och andra centrala fastigheter.

De möjligheter som finns att rena dagvattnet är moderna reningssystem som avskiljer tungmetaller eller att helt enkelt byta ut taken. Det senare kan var ett problem eftersom det kolliderar med det kulturhistoriska intresset.

ANNONS