Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Styrkebesked från Mitt Romney

En lycklig Mitt Romney utropade sig tidigt i dag till segrare i New Hampshires primärval, bara en halvtimme efter att vallokalerna stängt.

Men han blev inte av med några motståndare.

En efter en lovade de andra republikanska kandidaterna att fortsätta till nästa primärval som hålls i South Carolina den 21 januari. Det blir det första i en sydstat, att vinna där handlar mycket om att vinna den kristna högerns förtroende.

-I kväll skrev vi historia. . Nu ska vi fira och i morgon jobbar vi igen, sade moderate Romney till sina jublande anhängare när han gick upp i talarstolen på valvakan på Southern New Hampshire University.

Segern är ett styrkebesked, ingen republikansk utmanare har vunnit i både Iowa och New Hampshire sedan 1976. Och Romney hade en behaglig segermarginal med sitt stöd på 40 procent, 17 procentenheter före den konstitutionstrogne tvåan Ron Paul som fick 23 procent. USA:s förre Kinaambassadör Jon Huntsman knep tredjeplatsen med 17 procent av rösterna.

-En biljett till fortsättningen, mina damer och herrar. Hej South Carolina, sade en uppsluppen Huntsman, som satsat hårt i New Hampshire.

Romney använde sitt segertal till att ömsom ge vallöften om en mindre statsapparat, lägre skatter och starkare militär och ömsom attackera Barack Obama som han hoppas få utmana presidentvalet i höst.

-Det här valet handlar inte bara om att byta ut presidenten utan också om att återupprätta den amerikanska drömmen, sade Romney. -Presidenten har slut på idéer - och slut på ursäkter.

Romney, iklädd mörk kostym och blåmönstrad slips, såg stundtals rörd ut. Gång på gång avbröts han av att anhängarna ropade "Mitt, Mitt, Mitt" och viftade med sina vita kampanjskyltar.

För Newt Gingrich, Rick Perry och Rick Santorum blev kvällen inte lika rolig. De två förstnämnda lovade dock att fortsätta kampen och åka till South Carolina, dit Perry redan rest.

Romneys seger kom efter en dag präglats av hårda ifrågasättanden av huruvida han verkligen skapade jobb under sin tid som riskkapitalist på bolaget Bain Capital. Romney attackerades också för ett uttalande som, taget ur sitt sammanhang, kunde låta som om han gillade att avskeda folk, en groda som politiska bedömare tror kommer att hänga efter honom länge.

-Huvudbudskapet är att det går väldigt bra för Mitt Romney. Det är väldigt ovanligt att samma kandidat vinner i både Iowa och New Hampshire, och han ser väldigt stark ut i de sex delstater som väntar, säger Eric Sundström, USA-kännare och chefredaktör för Dagens Arena.

Att alla kandidater väljer att fortsätta tror Sundström gynnar Romney, som vinner på splittring i partiet.

-Mitt Romney somnar glad, mycket för att Ron Paul seglade upp på andra plats och tryckte undan andra kandidater som Romney varit mer rädd för, som Rick Santorum, säger Sundström.

Ett hot mot Mitt Romneys fortsatta framfart i primärvalen är den diskussion som seglat upp kring hans förflutna inom bolaget Bain Capital.

-Det kommer skada honom väldigt tydligt, i synnerhet de reklamfilmer som nu visar att Mitt Romney verkligen har tjänat sina pengar på att köpa upp företag och industrier och lägga ned dem. En av de industrierna ligger i South Carolina där nästa omgång är, säger Eric Sundström, som själv arbetat för en demokratisk tankesmedja i USA.

Även den svensk-amerikanske republikanen Billy McCormac på tankesmedjan Prime påpekar att Romneys seger är anmärkningsvärt stor och åtminstone hittills inte tycks ha lidit skada av sin bakgrund som riskkapitalist.

-Romney går väldigt stärkt ur New Hampshire och in i South Carolina med vind i ryggen.

Ett resultat sticker ut bland Romneys medtävlare, anser McCormac.

-Det mest anmärkningsvärda är att en sittande guvernör från Texas som Rick Perry bara får en procent.

Ron Paul och Jon Huntsman gör bra ifrån sig, men McCormac är ganska säker på hur det går i slutändan om inget oväntat inträffar.

-Alla de här anti-Romney-kandidaterna måste på något sätt börja fatta att det är mer eller mindre över.

Han tror att historien kan skada Mitt Romney eftersom han marknadsfört sig som en företagsledare som kan skapa nya jobb.

-Men det kan också vara viktig argumentation för Barack Obama att spara till i höst.

Primärval i South Carolina (första sydstaten) 21 januari

Primärval i Florida (viktig så kallad swingstate, där det är jämnt mellan partiernas kandidater) 31 januari

Supertisdagen, då tolv delstater håller primärval 6 mars

De republikanska primärvalen fortsätter fram till 26 juni, även om det sannolikt är klart vem som blir partiets kandidat långt tidigare.

Republikanernas partikonvent, då presidentkandidaten formellt utses, hålls i Tampa i Florida 27-30 augusti. Demokraternas konvent hålls i Charlotte i North Carolina 3-6 september.

Presidentval 6 november.

Valresultatet i New Hampshire (när 95 procent av rösterna räknats) jämfört med opinionsläget i procent i South Carolina, som håller nästa primärval den 21 januari, samt det nationella opinionsläget:

KandidatNew HampshireSouth CarolinaNationellt
Mitt Romney39,431,327,0
Ron Paul22,810,712,4
Jon Huntsman16,82,32,8
Newt Gingrich9,419,717,0
Rick Santorum9,420,416,2
Rick Perry0,75,05,6

Källa: Politico samt oberoende Real Clear Politics sammanställning av opinionsmätningar.

Mest läst