Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Borta. Konstverket Badresorna till Askim, som stod vid Linnéplatsen, är försvunnet.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Stulen bronskonst kan ha sålts

  Göteborgs kommun misstänker att bronstjuvar har stulit och sålt tre av stadens värdefulla konstverk till metallhandlare. Men det pågår ingen brottsutredning, polisen skrev av samtliga stöldanmälningar inom ett dygn.
  Tre offentliga konstverk i brons har försvunnit spårlöst under de senaste tre månaderna. På park- och naturförvaltningen misstänker man att tjuvarna varit ute efter bronset i konstverken, eftersom även namnplattorna har monterats bort vid två av stölderna.

  Värda hundratusentals kronor
  - Det har förekommit skadegörelse och vid enstaka tillfällen har verk stulits för att säljas vidare, men det här är första gången som vi misstänker att de sålts till metallhandlare. Just bronsstölder verkar vara en ny tendens, säger Ingmar Leander, planeringsledare på park- och naturförvaltningen i Göteborgs kommun.
  Följande konstverk har försvunnit:
  Badresorna till Askim av Jerd Mellander vid Linnéplatsen.
  Johan Fredrik Carpelan av Gunvor Svensson Lundqvist i Kungsparken.
  Ett av bronslejonen på en av bänkarna vid Thord Tammings konstverk på Pehr Erikssons plats i Haga.
  Enligt Ingmar Leander är konstverken värda hundratusentals kronor.

  "Inga vittnen"
  Förutom att de nu är försvunna har konstverken också det gemensamt att polisen inte utreder brotten. De tre anmälningarna skrevs av inom ett dygn.
  - Ärendena har direkt avskrivits på grund av att det inte finns någonting att bearbeta helt enkelt. Det finns inga vittnen, ingenting som visar hur de har tagits bort därifrån och det gäller vid samtliga tre tillfällen, konstigt nog. En förundersökningsledare har kunnat konstatera att bearbetningsbara uppslag saknas, säger Paul Björklund vid Citypolisen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.