Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Studentsläpp mot Schillerska.

Studenten blir allt viktigare

Dagens studenter vill ha allt på sitt sätt. Då duger det inte att gå ner på stan och köpa en färdig studentmössa.

Svensk handel gjorde en undersökning 2011 som visade att det i genomsnitt kostar 16 500 kronor att ta studenten med kläder, fester och presenter. Och kostnaderna har stigit för varje år.

Alexander Ingal och Alexander Grepe jobbar på företag som specialiserat sig på studenttillbehör. För tio år sedan fanns inget av företagen. De säger att behovet av deras tjänster har vuxit fram.

– Traditionerna kring studenten har blivit fler och starkare. De som tog studenten för bara några år sedan upplevde inte samma sak som studenterna gör i dag, säger Alexander Ingal, på företaget 123 student.

123 student säljer studentmössor och prylar, men Alexander Ingal jobbar främst med uthyrning av studentflak. I stället för att ordna egna flak kan studenterna nu hyra ett färdigfixat med DJ och högtalare. I år är det femte året de erbjuder detta, och varje studentdag kör fem eller sex av deras flak runt i Göteborg.

– Den tydligaste trenden är valfrihet, hela samhället går åt det hållet. Allt kring studenten som mössor, kläder och flak ska ha en personlig prägel, säger Alexander Ingal.

ABC gruppen har sålt måttsydda studentmössor på skolor i tio år. Under den tiden har det skett en utveckling, menar företagets grundare Alexander Grepe.

– Nu är det som med din klädstil, det är okej att köra på din egen grej, säger han.

Brodyr med namn, år, klass, smycken till mössan, foder i olika färger, programband och många andra val finns. Alexander Grepe säger dock att alla inte lägger mer pengar på mössan än tidigare.

– Det är också individuellt. Några lägger mer för de vill spara studentmössan i flera år. Andra kanske ska ha mössan på flera fester och vet att de inte kommer vara så rädd om den. Då väljer de en billigare variant.

Enligt Alexander Grepe finns det en enkel förklaring till varför studenten är så viktig i dag.

– Det är det som definierar steget in i vuxenvärlden. Konfirmationen har en liten betydelse i dag, gifter sig gör man inte förrän man är omkring 30 år, säger han.

Det är mycket mer intensivt i dag med baler och fester. Jag hade en helt plain studentmössa och vi åkte inte på lastbilsflak, men någon lövade bilen. I huvudsak tycker jag det är kul att studentfirandet blivit stort igen efter en nedgångsperiod.

Det är väldigt stor skillnad på studenten nu och när jag tog 1983. Vi åkte hem i stället för att cruisa runt på stan. Det var inte lika stökigt och det kostade inte lika mycket med fester och kläder. Det är så upphaussat i dag.

Jag tog studenten i Iran 1978. Det är stor skillnad från mina barns studentexamen. I Iran är inte studenten så viktig, då slutar man bara utan någon större fest. Examen från universitetet firas mer. Visst är det dyrt att ta studenten, men det får vara festligt.

Studenten är ganska traditionsbunden, men jag har varit mer för traditioner än min dotter Rebecca. Generellt är det kanske dyrare nu för tiden, men min dotter har köpt en studentklänning på second hand och inte lagt en krona mer.

När jag tog studenten 1967 hade man examen på studentdagen, och visste inte om man skulle klara sig. Om man gjorde det fick man springa ut och mötas av vänner och få massa blommor runt halsen. Sedan var vi ute och härjade hela natten.

Mest läst