Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Stridsgruppen blev för dyr

Det mesta gick fel när Sverige skulle sätta ihop Nordic Battle Group. Regeringen talade inte heller om hela sanningen för riksdagen.

2004 tog Sverige på sig uppgiften att bygga upp och leda en snabbinsatsstyrka enligt riktlinjen att EU ska ha särskilda snabbinsatsgrupper i beredskap som ska kunna inleda en insats i krisområden inom tio dagar efter beslut av EU:s ministerråd. Nordic Battle Group 2008 bildades och som stod i beredskap första halvåret 2008.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Riksrevisionen och riksrevisor Jan Landahl har nu slutfört en granskning av hela projektet. Uppbyggnaden av den nordiska stridsgruppen präglades av allvarliga brister inom materielförsörjning, samövning och personalförsörjningen. Kontrollen över kostnaderna var otillfredsställande och regeringens rapportering till riksdagen var otillfredsställande, summeras Jan Landahl.

- Det är allvarligt att regeringen inte lämnat tillräcklig och rättvisande information till riksdagen som därmed inte fått ett fullgott beslutsunderlag, säger riksrevisor Jan Landahl i ett pressuttalande.

En slutsats är att den stridsgrupp som togs fram inte stod i proportion till regeringens förslag 2004. Mer än dubbelt så många svenska soldater stod i beredskap och Nordic Battle Group kostade flera gånger mer än vad riksdagen informerats om. Regeringens återrapportering var för sen och otillräcklig för att ge riksdagen en rättvisande bild, konstaterar Jan Landahl.

Inför budgetåret 2008 stod sedan Försvarsmakten inför ett akut ekonomiskt läge och för att spara pengar blev det uppsägningar i Nordic Battle Group.

Mest läst