Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Striden avgjord om Stora Billingen

  GÖTEBORG: Nu kan det omstridda bygget av 50 nya småhus på Stora Billingen äntligen komma igång. I går gav regeringen klartecken.
  HSB köpte marken på berget mellan Nya Varvet och Tångudden redan i mitten av 90-talet. Och sedan dess har intresset för vad som ska hända med det attraktiva området på södra älvstranden varit stort.
  Läget är unikt - nära centrum i kombination med en fantastisk havsutsikt.
  - Vi har fått in närmare 3 000 intresseanmälningar. Förmodligen kommer det att krävas att man bosparat i 20 eller 30 år för att få erbjudande om att köpa ett hus, säger Lena Andersson, projektutvecklare på HSB i Göteborg.
  Hon förklarar att den slutliga utformningen av bostadsområdet inte är helt klar ännu. Tanken är att de 50 villorna ska bli mer varierade och bättre anpassade för att smälta in i miljön än vad som framgått på de tidigare skisserna.
  - I väntan på besked från regeringen har allt arbete legat nere, men nu kör vi igång igen. Byggstarten är planerad till i höst och någon gång under våren 2008 beräknas området vara färdigbyggt, säger Lena Andersson.
  Gårdagens regeringsbeslut innebar också klartecken till kommunen att anlägga en ny badplats nedanför Stora Billingen i Göteborgs hamninlopp. I detaljplanen finns även en ny gång- och cykelväg längs berget.
  Men det är inte bara intresserade bosparare som följt ärendet noga under många år. Många boende i närheten har engagerat sig för att stoppa byggplanerna.
  I början av år 2000 överöstes stadsbyggnadskontoret av protestbrev, där främsta argumentet var att grönområdet även i fortsättningen behövs som promenad- och utflyktsmål. Och två politiska partier gav de protesterande grannarna stöd.
  Miljöpartiet ömmade dessutom för djurlivet och påpekade att Stora Billingen har stor ekologisk betydelse för flyttfåglarna, medan kristdemokraterna befarade att ett nybygge kan lägga hinder i vägen för en eventuellt framtida utbyggnad av Göteborgs Hamn.
  Men det var ändå en klar majoritet (s, m och fp) av kommunstyrelsen som i mars 2004 tillstyrkte detaljplanen. Och nu har alltså både länsstyrelsen och regeringen avslagit alla överklaganden.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.