Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Strid om skatt och valfrihet

De borgerliga i Göteborg vill sänka skatten med 25 öre. Men skiljelinjerna gentemot de rödgröna gäller mer än skatten.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Skatter, valfrihet och öronmärkning. Se där tre frågor som i dag delar Göteborg mellan det rödgröna styret och den borgerliga oppositionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De borgerliga partierna, som i går presenterade en i de stora huvudlinjerna gemensam budgetsyn – om än i form av tre egna budgetförslag – vill samtliga sänka kommunalskatten i Göteborg med 25 öre. Det är nu inte sänkning rätt ut i luften, utan ett återställande av den tillfälliga skattehöjning på 25 öre som genomfördes 2010.

Tillfälliga skattehöjningar har en tendens att bli permanenta. Som kommunalrådet Jonas Ransgård (M) påpekade vid gårdagens presskonferens har Göteborg sedan 50-talet höjt kommunalskatten 17 gånger och bara sänkt en enda gång.

Det finns mot den bakgrunden skäl för de borgerliga att påminna om att en tillfällig skattehöjning även i praktiken bör vara tillfällig. Det gäller inte minst som regionen nästa år höjer sin skatt med 25 öre. Dagens stora överskott är för övrigt så stora att det skulle kunna vara praktiskt möjligt med en ännu större sänkning, men här gör de borgerliga det klokt i att ta hänsyn till den osäkerhet som ändå gäller för både 2014 och 2015.

Öronmärkning låter inte som någon term att elda massorna med. Men frågan om öronmärkning, en långvarig trätofråga mellan blocken, har betydelse för hur de långvariga problemen med exempelvis de fortsatt långa dagisköerna och stora barngrupperna skall kunna åtgärdas.

Med den borgerliga modellen med öronmärkning skall pengarna användas för just det de är avsedda för, till exempel att åtgärda barngruppernas storlek. Med den nuvarande modellen visar det sig att stadsdelsnämnderna använder delar av anslag för att täcka upp helt andra budgetbehov.

Majoriteten försvarar detta med att SDN måste anförtros handlingsfrihet. Trätan är gammal och senast en debatt i fullmäktige tidigare i våras visade att positionerna är oförändrat låsta. men faktum kvarstår: Göteborg har inte sedan barnomsorgslagens tillkomst på andra sidan sekelskiftet ett enda år lyckats leva upp till lagens krav.

Kopplat till detta är också äldreomsorgen, som David Lega (KD) påpekade är det första SDN brukar ge sig på när det börjar krisa i budgeten. Här kräver de borgerliga stopp för minskning av antalet platser i äldreboenden.

Ett annat krav gäller att Göteborg skall ansluta sig till lagen om valfrihet. Det avvisas av de rödgröna som i allmänna termer talar om att ge äldre mer inflytande över sin vardag.

Dåliga placeringar i näringslivsmätningar och sjunkande resultat i grundskolan, i motsats till Malmö och Stockholm som lyckats vända den trenden, är annat som oroar de borgerliga.

De framstod i går som mer samspelta och beslutsamma än på länge. Det bäddar för en spännande budgetdebatt om några veckor.

GP 5/6 -12

Mest läst