Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Stressade barn i särskola

Sömnlösa, stressade och förtvivlade barn på grund av en hastig personalomflyttning på Kullens träningssärskola. Nu protesterar föräldrarna.

– Barnen fäster sig väldigt mycket vid individer. Att få se sin assistent gå omkring med ett annat barn är väldigt jobbigt för dem. De har inte samma abstraktionsförmåga som barn som inte är funktionshindrade, säger Pia Vevle, talesperson för de protesterande föräldrarna.

Det var i mitten av november som rektorn på Kullens träningssärskola informerade om att flera elevassistenter skulle få nya arbetsuppgifter.

Bakgrunden är något oklar för föräldrarna. De har fått uppfattningen att det rör sig om konflikter i personalgruppen.

– Det är klart att det kan bli konflikter, men då måste man lösa dem på något annat sätt, säger Pia Vevle.

I sitt brev till kommunens skolchef beskriver föräldrarna att många av barnen mått dåligt av de plötsliga förändringarna:

”De reaktionerna som vi måste handskas med hemma är: sömnsvårigheter, aggressioner, oro, ledsenhet, att någon har ont, inte vill gå till skolan och gråter”.

– Vi är inte emot förändringar, men vi måste få en chans att förbereda våra barn, säger Pia Vevle.

Skolans rektor Maria Brülls är sparsam med kommentarer. Hon säger att hon bedömde det helt nödvändigt med snabba förändringar för att kunna upprätthålla en bra verksamhet.

Hur ser du på att många barn mått mycket dåligt?

– En del föräldrar har upplevt det så. Jag har förståelse för att de kan bli oroliga, men jag har professionell personal där alla har kompetens att jobba med alla barn.

Även de fackliga organisationerna är involverade. Lärarförbundets Peter Hvass bekräftar att det finns problem på skolan men vill inte kommentera kritiken.

– Skolledningen har agerat professionellt gentemot våra medlemmar. Men det är en svår situation och det kommer att krävas mer arbete för att lösa den, säger han.

Enligt rektor Maria Brülls kommer flera av elevassistenterna att återgå till sina gamla arbetsuppgifter under våren.

Mest läst