Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Streamad tv ökar

Intresset ökar för att se streamad tv utan upphovsmannens tillstånd. - Folk är medvetna om att det inte är olagligt, säger Jens Häger på Mediavision.

Ökningen är något större för tv än för film, enligt Mediavision som har mätt svenskarnas användning av streamingtjänster som erbjuder piratkopierat material sedan tredje kvartalet 2009. Årets sista tre månader steg antalet svenskar som sade sig använda sådana streamingtjänster med tio procent, till över en halv miljon.

En av orsakerna till ökningen tror Jens Häger är att de flesta vet att det inte är olagligt att streama film och tv som inte lagts ut med godkännande från upphovsmannen. Men det finns även andra orsaker.

- Dels är en film fyra-fem gånger större än ett avsnitt av en tv-serie, dels har man lättare att acceptera den sämre tekniska kvalitet som dessa sajter ofta har när det gäller tv.

En annan orsak tror Jens Häger är att tv-bolagen har varit mer passiva i fildelningsfrågan än filmbolagen.

- De har inte uppfattat det som lika farligt för deras verksamhet som filmbolagen, som direkt ser en missad inkomst.

Ett sätt att minska trafiken på de otillåtna tjänsterna tror Jens Häger är att de svenska tv-bolagens streamingtjänster får ett bredare utbud, med populära utländska serier.

Mest läst