Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Strålkastare stör närboende till Bravida

Starkt strålkastarljus från Häckens nya arena bländar de närboende fram till sen kvällstid. Men nu tror sig idrottsplatsens ägare ha funnit en lösning.

Bravida Arena, Häckens nya hemmaplan i Rambergsstaden, invigdes i somras. Nu när höstmörkret lagt sig har det knivskarpa strålkastarljuset från de höga belysningsstolparna blivit ett gissel för de närboende.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och trots att allsvenskan är slutspelad är arenan öppen för fotbollsträning, träningsmatcher och andra aktiviteter till klockan 22 varje kväll.

- Bravida Arena har konstgräs och meningen är att den ska kunna användas på kvällstid året runt, i motsats till gamla Rambergsvallen, säger Henrik Witt, projektledare på kommunägda Higab, arenans ägare.

Higab har de senaste veckor fått in en rad klagomål från närboende.

- Så fort arenan är bokad lyser det fram till kl 22. Vi måste dra ned persiennerna och inte ens det räcker för att stänga ute det starka ljuset. Jag har inget emot fotboll och det är helt okej med starkt ljus när det är match. Men måste man vräka på med full ljus varenda kväll, säger Ida Johansson, boende på Virvelvindsgatan.

Higab tar missnöjet med den starka belysningen på fullt allvar.

- När det är match är alla 40 lampor i varje belysningsstolpe igång. Vi har prövat att minska antalet tända lampor till sju när det är träning eller andra aktiviteter. Men även då kan ljuset upplevas som störande, säger Henrik Witt.

- Vi har varit i kontakt med miljöförvaltningen. Men vad jag förstår saknas det riktlinjer när det gäller störande ljus, fortsätter han.

Enligt Witt har Higab nu en lösning på gång.

- Den går ut på att bara ha belysning i höjd med läktartaken under kvällstid. Det är inte optimalt men vi ska nu försöka få med oss arenabolaget Got Event och de klubbar som använder Bravida på den lösningen.

Om Higab får acceptans för sitt förslag tror Henrik Witt att den höga, starka och störande belysningen kan släckas på kvällstid inom de närmaste månaderna.

Tidigare i veckan var belysningen på Bravida tänd hela natten. Det berodde på ett misstag. Någon hade helt enkelt glömt att släcka ljuset.

FAKTA: Bravida Arena

Bravida Arena ligger vid Inlandsgatan på platsen där Rambergsvallen tidigare stod. Publikkapaciteten är 6 500 personer och tack vare konstgräset kan den användas året runt. Arenan är bokningsbar för privatpersoner och företag 1 600 timmar om året.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.