Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Strängare regler för tre färgämnen

  När Sverige gick med i EU tvingades vi ta bort förbudet mot vissa färgämnen i livsmedel. Nu är reglerna på väg tillbaka.

  Efsa – den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet – har gjort en ny riskbedömning av olika färgämnen. Fem av dem tillhör den livligt omdiskuterade gruppen azofärgämnen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  För tre stycken sänks nu gränsvärdet. Det gäller nykockin E 124, para-orange E 110 och kinolingult E 104 som inte tillhör azo-gruppen.

  De här är ämnen som idag får användas i nästan alla livsmedel som får färgas, till exempel glass och godis, konditorivaror och kosttillskott, drycker och desserter.

  - Vi välkomnar Efsas genomgång som syftar till att konsumenterna ska ha tillgång till säkra livsmedel, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog vid Livsmedelsverket.

  Han framhåller att Sverige inte behöver göra särskilt stora förändringar eftersom inställningen till färgämnen sedan länge varit restriktiv.

  Det värde som sänks är det så kallade ADI-värdet, det vill säga det accepterade dagliga intaget. Det anger hur mycket en människa dagligen kan äta under hela sin livstid utan att det medför någon hälsorisk. Värdet uttrycks i milligram per kilo kroppsvikt och dag.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.