Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Stränga straff i traffickinghärvan

De två huvudmännen i den stora traffickinghärvan dömdes till vardera sex års fängelse för människohandel. Sammanlagt utdömde tingsrätten drygt 28 år på anstalt för de sex rumänerna.

Det har beskrivits som Sveriges största människohandelsmål hittills. Domarna mot de sex rumänska medborgarna kan komma att få prejudicerande betydelse för framtiden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Elva rumänska kvinnor, alla mellan 20 och 30 år, togs hit och hamnade direkt på prostitutionsstråket i Rosenlund i Göteborg. Däribland Sandra som GP berättade om i veckans Söndagsreportage.

Kammaråklagare Thomas Eliasson hade yrkat på hårda straff mot de misstänkta. Bland annat åtta års fängelse mot de två huvudmännen, två kusiner födda 1966 och 1967.

Påföljden för de sex blev:

• Huvudman 1 (född 1966), som var den som drog igång verksamheten, sex år för människohandel och grovt koppleri.

• Huvudman 2 (född 1967), som var bland annat Sandras hallick, sex år för människohandel och grovt koppleri.

• Av de övriga (födda mellan 1976 och 1987), som hade ansvar för mer av enskilda offer, fick tre av dem 4,5 års fängelse och den allra siste klarade sig med tre års fängelse.

- Det känns okej. Straffvärdesmässigt är jag nöjd. Hur man rubricerar brotten är kanske inte hela världen. Men om vi överklagar kommer jag att försöka få samtliga fällda för människohandel, alltså även de fyra männen som klarade sig med grovt koppleri i tingsrätten, summerar Thomas Eliasson.

Det är i första hand vittnesmålen från tre av kvinnorna som ligger bakom att ärendet, med den aktuella rubriceringen, överhuvudtaget prövats i tingsrätten.

Sandra, som gav en mycket levande och trovärdig berättelse i rätten, tilldöms 180 000 i skadestånd. Det skulle kunna ge henne möjlighet att förverkliga en dröm, en enrummare i huvudstaden Bukarest.

Av de 142 män som anmäldes för att ha köpt sex av de rumänska kvinnorna har alla utom 16 dömts i domstol eller betalat strafföreläggande.

I gruppen finns, som GP:s granskning visat, en moderat ledamot av kommunfullmäktige i en västsvensk kommun, en allsvensk fotbollsspelare, flera direktörer och försäljningschefer.

Den yngste sexköparen var en då 17 år gammal gymnasieelev och den äldste en 76-årig pensionär.

Enligt Per Ottosson, kommissarie på länskriminalen, är trafficking (människohandel för sexuella ändamål) är en verksamhet med enorma intäkter och förhållandevis små risker.

- Torskarna måste förstå att deras pengar går rakt in i grov organiserad brottslighet, säger Ottosson till gp.se.

Mest läst