Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
6944b1024.jpg

Stort ras för S i Sifomätning

Socialdemokraterna tappar stort i Sifos nya väljarmätning. S backar med 4,5 procentenheter till 34,3 procent.

Det oroar dock inte S-partiledaren Stefan Löfven som säger att ett väljarstöd på runt 35 procent är mer normalt än de högre siffrorna tidigare i år.

Flykten verkar dels ha gått till Vänsterpartiet som ökar med 1,8 procentenheter till 6,2 procent och till kategorin osäkra som ökar från 11,9 till 15,1 procent.

-Många har dragit öronen åt sig efter första jublet av Stefan Löfven, säger statsvetaren Jenny Madestam. -Det som är mest intressant är strömmen till osäkra. Många har dragit öronen åt sig efter första jublet av Stefan Löfven, som har framstått som väldigt lugn och stabil i kontrast till Håkan Juholt. Men nu undrar nog många väljare vad Stefan Löfven och Socialdemokraterna vill, säger hon.

Enligt Madestam behöver partiet konkretisera sin politik för att behålla väljarnas stöd.

-Socialdemokraterna har ett stort ansvar i förhållande till väljarna, att i höst tala om vad man har tänkt sig, säger hon.

Bland de borgerliga är förändringarna små. Moderaterna är dubbelt så stora som de tre andra partierna tillsammans. KD hamnar under riksdagsspärren på 3,4 procent och C ligger farligt nära med 4,6 procent, enligt mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

De rödgröna partierna leder fortfarande över alliansen, även om ledningen krympt något. S-V-MP får 50,4 procent mot 42,7 för M-C-FP-KD.

Sverigedemokraterna ökar med 0,8 procentenheter till 6,2.

De enda förändringarna som är statistiskt säkra är Socialdemokraternas nedgång och ökningen för Vänsterpartiet.

Mest läst