Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Lis Hellström från tekniska förvaltningen var nöjd med det unika cykelstället. Nu vill hon ha svar på vad Kungsbackas cyklister tycker om det.

Stort intresse för smart cykelställ

Kommunen frågade cyklisterna hur de vill parkera. Resultatet blev kanske världens bästa cykelställ som avtäcktes i Kungsbacka på måndagen.

När antalet cykelställ vid Resecentrum skulle utökas slängde trafikingenjören Karolina Oxfall ut frågan hur ett ställ bör se ut till Kungsbacka kommuns nätverk Tyck om cykel med ett 30-tal cyklister. Därifrån spred sig frågan ut på ett stort cykelforum på nätet och responsen blev större än förväntat.

Utefter cyklisternas önskemål skapade Kungsbackaföretagaren Jörgen Börbrink den prototyp som nu står utanför stadshuset.

– Det som de flesta lyfte fram var att de ville att cykeln skulle vara kvar på samma ställe när de hämtade den som där de lämnade den, utan att den var skavd eller hade vält.

Det fanns önskemål om att kunna låsa fast både fram- och bakhjul, liksom ramen, säger Jörgen Börbrink.

I prototypen körs cykeln in i ett traditionellt ställ framtill, medan bakändan på cykeln lyfts upp och sadeln hakas i en krok längre bak på stället. Det gör att cykeln står stadigt och rakt och inte välter av vinden eller av att någon stöter till cykeln.

Mellanrummet mellan cykelplatserna är 60 centimeter och det ska enligt Stefan Börbrink räcka för att få plats med exempelvis två korgar utan att de behöver snudda vid varandra.

Stället ska också passa många olika sorters cyklar.

Den snåla blåsten och regnet väckte i går frågor om väderskydd. Något som cyklisterna också önskat. Det kan bli aktuellt på sikt, men först vill kommunen samla åsikter om prototypen. Fram till slutet av juni ska den stå utanför stadshuset för allmän beskådan.

– Vi hoppas att många testar stället och tycker till så att vi får svar på vår fråga om det är världens bästa, säger Lis Hellström, projektkoordinator från förvaltningen för teknik.

Synpunkterna som kommer in kommer också att bli avgörande för den slutgiltiga utformningen.

Kungsbacka kommuns mål är att fler invånare ska börja cykla. I slutet av förra året kom en cykelplan för utbyggnaden av cykelnätet skyltningen i centrum förbättrades för cyklister.

– Målet är att cykeln ska vara förstahandsvalet för korta resor, säger kommunens informatör Adam Folcker.

Möjlighet att låsa fast fram- och bakhjul samt ram.

Cykeln ska stå stadigt och inte kunna välta

Lätt och snabbt att parkera

Inte för nära mellan p-platserna

Väderskydd

Mest läst