Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

brand

Storbrand i Västsverige

En stor industrifastighet på Larsfrids industriområde i Halmstad stod i full brand på fredagsmorgonen.Fastigheten har brunnit ned och Räddningstjänsten beräknar att släckningsarbetet tar hela dagen.

Enligt Mats Rydberg, inre befäl på Räddningstjänsten i Halmstad, har byggnaden nu "säckat ihop" och det föreligger ingen större spridningsrisk av brandlågor till omkringliggande fastigheter. Det finns dock fortfarande en fara för explosioner ifrån gastuber som ännu inte har antänt, skriver Hallandsposten.

En polisman som Hallandsposten talat med vid avspärrningarna säger att släckningsarbetet försvåras av ytterligare en orsak. I en av de brandhärjade lokalerna finns en stor mängd styrketräningsutrustning i form av så kallade "kettlebells".

Kettlebells är en rundad typ av hantel, och polisen uppger att dessa "far omkring som kanonkulor" på grund av värmen, vilket gör att man måste idka stor försiktighet på platsen.

Att det brann rejält kunde man i morse se redan på långt avstånd. En stor rökpelare låg som ett lock över delar av stan.

– Röken är giftig så vi uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus och stänga dörrar och fönster, säger räddningsledare Tina Nordlund.

Det var vid fyratiden som räddningstjänsten larmades om att det brann i en industrilokal på 10 000 kvadratmeter på Larsfrids industriområde.

Ett trettiotal brandmän från bland annat Halmstad, Harplinge, Laholm och Falkenberg var inkallade för att bekämpa branden.

– Redan när vi kom till platsen brann det ordentligt, säger Tina Nordlund.

När HP kommer till platsen brinner det för fullt. Förkolnat material som följt med röken ligger utspritt över marken. Tjock, svart rök med en stickig lukt sprider sig över hela området samtidigt som stora lågor slår ut genom rutorna. Då och då smäller det ordentligt.

– Vi kan inte säga vad det är som smäller, säger Tina Nordlund.

Men hon berättar att räddningstjänsten tvingats ”ge upp” de byggnader där Eleiko, Rossing transport, Hydroscand och Autolink har hela eller delar av sin verksamhet.

– Det finns gasflaskor inne i lokalerna och på grund av det måste vi backa och inrikta oss på att begränsa branden.

Vid halvåttatiden hade räddningstjänsten fortfarande inte branden under kontroll.

– Vi arbetar på det och vi hoppas att vi ska klara de byggnader som står i närheten. Men än så länge är vi inte säkra.

– I och med explosionsrisken kan vi inte påverka branden riktigt så mycket som vi skulle vilja, säger hon.

Finns det någon risk för allmänheten?

– Det är ju just röken som är giftig.

Avspärrningarna runt branden är stora, varför är det så?

– Det är just på grund av explosionsrisken.

Hur länge kommer avspärrningarna att vara?

– Det vet vi inte. Men vi kommer att arbeta här hela dagen.

Vid 11-tiden på förmiddagen uppger kommunen på sin hemsida att fastigheten nu har brunnit ned, och att spridningsrisken till omkringliggande fastigheter nu har minskat. Släckningsarbetet kommer dock att fortgå hela dagen.

Mest läst