Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Storbedragare åtalas för 53 nya bluffar

En tidigare dömd storbedragare har nu åtalats för 53 fall av bedrägerier.

Huvuddelen av brotten, 47 stycken, består av lurendrejerier där varor, festivalbiljetter och presentkort annonserats ut på nätsajter som Tradera och Blocket.

Personer över hela landet har betalat in mellan 555 och 6 000 kronor, sammanlagt 164 404 kronor, till ett bankkonto som den åtalade mannen förfogade över. Några varor, biljetter eller presentkort har dock inte levererats.

Den åtalade, en 34-åring, misstänks också för att fem gånger ha använt stulna bankkortsuppgifter till att köpa presentkort på resor för 105 000 kronor.

En man som köpte presentkort hos Fritidsresor av mannen för 36 900 kronor fick också koder till dem. Men när han skulle använda dem visade sig koderna redan vara inlösta.

34-åringen har suttit frihetsberövad sedan i slutet av november. I polisförhören nekar han till det mesta av de grova bedrägerier och grova penningtvättsbrott som han anklagas för.

Han gör dock smärre medgivanden. Han säger att han köpt presentkort på resor ”i andra hand” och sedan sålt dem på Blocket. I flera av fallen med de olevererade varorna och festivalbiljetterna medger han ansvar för penning-häleri/penningtvättbrott men nekar till bedrägeri.

Brottsserien med de 47 olevererade varorna och biljetterna inleddes drygt två månader efter att 34-åringen frigivits från ett 18 månaders fängelsestraff för bland annat 25 grova bedrägerier.

Dessförinnan hade han mellan 2007 och 2009 gjort sig skyldig till 136 grova bedrägerier, för vilka han dömdes till fängelse i tio månader.

Mest läst