Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Stora olikheter inför döden

83 000 kronor. Så mycket mer kan en person i Övre Älvdalen få betala i obligatorisk begravningsavgift, jämfört med en stockholmare, under ett 40-årigt yrkesliv.

I Stockholm betalar en person med 25 000 kronor i månadslön 195 kronor om året i begravningsavgift. I Övre Älvdalen, i Torsby kommun, är avgiften 2 280 kronor om året.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det beror på att den obligatoriska begravningsavgiften, som dras direkt via skattsedeln, är 76 öre per hundralapp i Övre Älvdal ,medan stockholmaren med den lägsta avgiften betalar 6,5 öre per hundralapp.

De som bor i glesbygd betalar generellt mycket mer i begravningsavgift än vad storstadsborna gör, enligt tidningen Kyrkogården som tittat på avgifterna i landet.

Förklaringen är att landsbygdens församlingar har färre invånare som oftast har betydligt lägre inkomster och pensioner än de som bor i storstäderna.

Alla som är folkbokförda i Sverige betalar begravningsavgift.

Skatteverket har nyligen fastställt avgiftens storlek, efter förslag från församlingarna. Hur hög avgiften är varierar mellan olika församlingar och varierar ofta även mellan olika församlingar i samma kommun.

Det är församlingarna i Svenska kyrkan som ansvarar för begravningsverksamheten – med de två undantagen Stockholm och Tranås, där kommunerna är huvudmän för verksamheten.

Mest läst