Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Stora olikheter inför döden

83 000 kronor. Så mycket mer kan en person i Övre Älvdalen få betala i obligatorisk begravningsavgift, jämfört med en stockholmare, under ett 40-årigt yrkesliv.

I Stockholm betalar en person med 25 000 kronor i månadslön 195 kronor om året i begravningsavgift. I Övre Älvdalen, i Torsby kommun, är avgiften 2 280 kronor om året.

Det beror på att den obligatoriska begravningsavgiften, som dras direkt via skattsedeln, är 76 öre per hundralapp i Övre Älvdal ,medan stockholmaren med den lägsta avgiften betalar 6,5 öre per hundralapp.

De som bor i glesbygd betalar generellt mycket mer i begravningsavgift än vad storstadsborna gör, enligt tidningen Kyrkogården som tittat på avgifterna i landet.

Förklaringen är att landsbygdens församlingar har färre invånare som oftast har betydligt lägre inkomster och pensioner än de som bor i storstäderna.

Alla som är folkbokförda i Sverige betalar begravningsavgift.

Skatteverket har nyligen fastställt avgiftens storlek, efter förslag från församlingarna. Hur hög avgiften är varierar mellan olika församlingar och varierar ofta även mellan olika församlingar i samma kommun.

Det är församlingarna i Svenska kyrkan som ansvarar för begravningsverksamheten – med de två undantagen Stockholm och Tranås, där kommunerna är huvudmän för verksamheten.

Mest läst