Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Stor spelskandal skakar tennisvärlden

En misstänkt spelskandal skakar tennisvärlden inför Australian Open. Flera aktiva toppspelare har anmälts upprepade gånger misstänkta för att ha deltagit i uppgjorda matcher, bland annat i Wimbledon.

Det rör sig om 16 spelare som varit rankade topp 50 i världen, varav några vunnit grand slam-turneringar, enligt hemliga dokument som BBC och Buzzfeed tagit del av. Spelarna misstänks för att ha lagt sig i matcher där det spelats på att de skulle förlora.

Trots anmälningarna till tennisens särskilda organ som utreder spelrelaterat fusk, TIU, så har inga av spelarna stängts av eller bötfällts. Mer än hälften av dem kommer att spela i Australian Open som inleds i dag.

De nu läckta dokumenten är ett resultat av en utredning som inleddes efter en misstänkt läggmatch mellan den förre ryske världstrean Nikolaj Davydenko och argentinaren Martín Vassallo Argüello i polska Sopot 2007. Båda friades, men den hemliga rapporten som lämnades till spelarorganisationen ATP året därpå innehöll detaljerad information om misstänkt matchfixning som knutits till spelsyndikat i Ryssland och Italien.

Personerna bakom rapporten ansåg att 28 spelare borde utredas närmare för misstänkta kopplingar till syndikaten.

– Där fanns en kärna på ungefär tio spelare som vi trodde var de vanligaste förövarna och roten till problemet, säger Mark Phillips, som var en av utredarna, till BBC och Buzzfeed.

– Bevisen var verkligen starka.

Men varken ATP eller TIU, som bildades 2008 för att motarbeta fusk inom tennisen, har enligt BBC och Buzzfeed utrett de aktuella spelarna. Flera av personerna har anmälts igen senare år och nya misstänkta har tillkommit utan att åtgärder vidtagits.

– Vi gav dem alltihop fint inslaget och de vidtog inga åtgärder alls, säger Mark Phillips.

– De kunde ha blivit av med ett nätverk av spelare vilket nästan helt hade rensat upp sporten.

Buzzfeed och BBC har byggt sin granskning på läckta dokument och en stor mängd intervjuer.

Dessutom har Buzzfeed med hjälp av en algoritm analyserat spel på 26 000 matcher som spelats de senaste sju åren.

Algoritmen identifierade 15 spelare som regelbundet förlorade matcher där ett omfattade spelande på ett visst resultat hade haft en påfallande stor inverkan på oddsen – en varningsflagga om att den kan röra sig om matchfixning.

Källa: Buzzfeed

Mest läst