Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Stoppades för att ha lurat kameran

  Med en bit plast ovanpå registreringsskyltarna luras betalstationernas kameror. Men det gillar inte polisen i Tynnered.

  Under lördagskvällen stoppades en ung man av polisen för att ha kört omkring med otydliga registreringsskyltar. Han ska ha monterat plastskydd på skyltarna, vilket upptäcktes i samband med en rutinmässig trafikkontroll. Polisen misstänker att han gjort detta för att slippa betala trängselskatt.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Själv säger han till GP att det inte handlade om något fusk:

  – Nej, polisen har inga bevis på att jag satte upp plasten för trängselskattens skull. Jag gjorde det för att stajla bilen bara.

  Den unge mannen blev av med sina plastskydd men slapp betala böter. Ärendet ska i stället prövas rättsligt.

  Strax efter klockan 23 på lördagskvällen la polisen i Tynnered upp en kort beskrivning av vad som hänt på sin Facebooksida. Polisen konstaterade samtidigt att det är brottsligt att smita från att betala skatt samt att ha registreringsskyltar som inte syns ordentligt.

  Inlägget fick snabbt över hundra kommentarer. Nästan alla tog parti för den unga göteborgaren och många undrade om polisen verkligen inte hade något vettigare för sig. Andra konstaterade att polisen bara gjorde sitt jobb.

  Någon enstaka påpekade också att det trots allt var ganska dumt av killen att köra omkring med maskerade skyltar på helgen eftersom det då är gratis att passera betalstationerna.

  Själva kommenterar polisen i Tynnered händelsen så här:

  "Att vi kontrollerar körkort och nykterhet under en timme i Tynnered när det inte händer något annat och flera andra bilar rullar i området tycker inte vi är en felprioritering, men man är fri att tycka vad man vill såklart. Bilen som rullade in i kontrollen bedömdes ha regskyltar som inte syntes tillräckligt väl och blev rapporterad, det kommer att prövas av åklagare/tingsrätt och har vi gjort en felbedömning så frias personen ifråga. Konstigare än så är det inte."

  Själv är mannen övertygad om att han har rätt.

  – Det enda som står i lagen är att skyltarna ska vara väl synliga fram och bak. Det står ingenting om att de ska synas ovanifrån eller från sidorna. Det känns bra för mig att det här ska prövas i rätten. Jag tror att de kommer att fria, det finns en likadan dom från Vänersborg där personen blev friad, säger han.

  Polisens presstalesperson Ulla Brehm är inte lika övertygad.

  – Alla registreringsskyltar ska vara i originalskick. Annars riskerar man böter på 1500 kronor. Samma sak gäller också om skylten är smutsig eller översnöad.

  Hon berättar att införandet av trängselskatt kan ha gjort några göteborgare lite extra kreativa. Men fallen är sällsynta än så länge.

  – Ja, det verkar inte vara så vanligt förekommande. I till exempel Mölndal och Frölunda har bara ett fall rapporterats, säger hon.

  Ett annat brott som kan vara kopplat till trängselskatten är stöld av registreringsskyltar. I Västra Frölunda har ett gäng bilägare blivit av med sina. Förmodligen för att någon fuskare planerar att åka omkring i stan och låta någon annan betala.

  – Det kan också vara kriminella som inte vill köra med sina egna skyltar. Det viktiga här är i alla fall att polisanmäla. Då är man skyddad om det börjar ramla in en massa räkningar. Men man måste hämta ut nya provisoriska skyltar, man kan inte åka utan. Då blir det böter, säger Ulla Brehm.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.