Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Stoppa Vattenfalls kolkraft

I Sverige anses kolkraft vara en förlegad och miljövidrig energiform, men få vet att Vattenfall är en av Europas största ägare av kolkraftverk. Nu är det dags att regeringen styr Vattenfall bort från kolkraft, skriver Lise Nordin och Åsa Romson (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nyligen besökte vi Lausitz i Tyskland för att se de miljömässiga och sociala konsekvenserna av Vattenfalls kolkraft i området. Det område som drabbas av kolbrytning vid Vattenfalls anläggningar motsvarar ytan som om hela Göteborg stad vore en krater.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under resan fick vi se områden där byar nyligen fanns men som i dag snarare ser ut som något ur en science fiction-film med enorma ödelagda områden av brunkolsbrytning. I hela regionen sjunker priserna på fastigheter och den yngre generationen lämnar området som anses sakna framtid då Vattenfalls brunkolsplaner utvidgas.

När bergsmyndigheten i Brandenburg kartlade vilka områden som var mest lämpliga för Vattenfalls fortsatta planer identifierades 33 byar som skulle behöva rivas eller bli allvarligt påverkade. Människor vi träffade frågade ”Vet inte svenskarna vad Vattenfall gör mot oss här, hur kan det fortsätta?”

I de ägardirektiv Vattenfall fått av den svenska regeringen fastställs att bolaget ska vara ett av de ledande företagen för omställning till en miljömässigt hållbar energiproduktion. I Tyskland bidrar Vattenfall i stället till att dra utvecklingen bakåt med satsningar på föråldrad kolkraft.

Slår undan benen på förnyelsebar energi

Vår rundresa gick bland annat till byn Atterwasch som i dag är självförsörjande på förnyelsebar energi. Nu planerar Vattenfall att flytta byn för att komma åt brunkolen under. Vattenfall slår därmed undan benen för förnyelsebar energi för att i stället bygga mer kolkraft. Lösningen på klimatutsläppen menar Vattenfall är koldioxidlagring, en teknik som ännu ingen vet om den fungerar.

Den första testlagringen av koldioxid från kolkraftverken planerar Vattenfall under byn Beeskow söder om Berlin. Invånarna där är mycket skeptiska att vara testkaniner för en osäker teknik som i deras ögon bara är till för att förlänga livet på den kolbrytning som långsamt dödar deras hembyggd. Som många andra ser de att deras energibehov bättre tillgodoses med småskaliga och förnyelsebara energikällor.

Medan privatpersoner, företag och kommuner i Sverige anstränger sig för att minska sin klimatpåverkan tillåter svenska regeringen att Vattenfall driver och bygger ny kolkraft och ny kolbrytning. Vattenfalls kolkraft i Tyskland släpper ut mer koldioxid än Sveriges samlade utsläpp per år.

Ett av de mest effektiva klimatverktygen regeringen har är därmed att styra Vattenfalls riktning. Det är dags att regeringen styr Vattenfall bort från miljövidrig kolkraft och ger befolkningen i Tyskland stöd i utbyggnaden av förnyelsebar energi.

Lise Nordin (MP)

energipolitisk talesperson

Åsa Romson (MP)

miljöpolitisk talesperson

Mest läst