Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Stoppa slakten på våra stadsdelar!

  Trots att Göteborgs kommun går med miljardöverskott tvingas stadsdelarna skära kraftigt i verksamheter som skola och fritids. Nu behövs en ny politik som på allvar förstår vikten av att satsa på barnen. I dag demonstrerar vi för att stoppa nedskärningarna, skriver Ann Nolin, Barnpartiet.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  I förra veckan gick något sönder inom mig! Jag fick reda på att stadsdelen där jag bor, Majorna-Linné, måste skära i sin verksamhet för 12 miljoner kronor och budget går ytterligare 13 miljoner back. Det här är tyvärr inget undantag, så här ser det ut mer eller mindre i hela Göteborg. Tjänstemännen ska på några veckor göra stora nedskärningar i verksamheter som stöd till funktionshindrade, individ och familjeomsorg, kultur och fritid, måltid och service, stödfunktioner, förskola, fritids och skola. När det gäller förskolor, fritids och skolor så finns det redan nu exempel på att man inte ens kan garantera säkerheten för våra barn. Vad kommer att hända med våra barn efter dessa nedskärningar?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Forskning inom en rad discipliner visar entydigt att vi måste vända denna nedåtgående spiral som vår stad befinner sig i. Naturligtvis handlar det först och främst om barnens välbefinnande, men även om man tänker krasst ekonomiskt måste en ändring till stånd. Hösten 2009, presenterade nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog statistik som visar att kommunalskatten i Göteborg kommer att behöva höjas med 12,4 procent (!) om man inte börjar satsa på förebyggande åtgärder. Dessa siffror var, enligt författarna, lågt räknade och baserade på hur situationen såg ut då, så vad den verkliga siffran nu skulle landa, med tanke på denna krisens kraftiga nedskärningar, vill jag inte ens tänka på. Jag kan bara konstatera att det måste till en ny politik, men är beslutsfattarna i Göteborg medvetna om detta?

  Bollas fram och tillbaka

  Hösten 2010 fanns det alla chanser för Göteborgs kommun att, precis som andra kommuner, starta en social investeringsfond genom att ta av den dryga miljard man fått i överskott. Man valde dock att i stället lägga hela denna summa på infrastrukturpaketet, bland annat med motivering att det ändå skulle finnas pengar till barnen (man hade ju i valet lovat 150 extra miljoner). I höstas bildade så kommunen en social investeringsfond med ca 20 miljoner när de i flera år har haft ett miljardöverskott. Dessa få miljoner är inte tillräckligt för förebyggande arbete för våra barn och unga.

  Men hur blev det då i verkligheten? Jo när jag som förälder går till ett öppet möte med stadsdelsnämndens politiker och frågar varför de ska förtäta mitt barns förskolegrupp så får jag till svar att de inte får tillräckligt med pengar från kommunen och att stadskansliet har räknat fel på antal barn. I själva verket använder alltså stadsdelarna delar av dessa extra pengar för att betala sina underskott, det vill säga pengarna skickas bara fram och tillbaka mellan kommunen centralt och stadsdelarna utan att komma till någon nytta. Då går jag till den politiker i kommunstyrelsen som är högst ansvarig för förskola och utbildning och den politikern hänvisar mig tillbaka till stadsdelsnämndens ordförande. Ingen tar ansvar, vi skickas bara fram och tillbaka tills de tror att vi tröttnar.

  Demonstration 2 maj

  Barnpartiet bildades just eftersom all kunskap pekar på enorma sociala vinster (men alltså även ekonomiska vinster) på att satsa på våra barn, samtidigt som beslutsfattarna i Göteborg i stället kontinuerligt fortsätter att skära ned på kvalitén inom förskola, fritids och skola. Det handlar alltså om att fortsätta sprida denna kunskap, men framförallt, att bli den kraft som också ser till att kunskapen får styra verkligheten!

  Jag och andra föräldrar har i flera år kämpat för att det ska bli mindre grupper och fler pedagoger i förskola, skola och fritidsverksamhet utan att beslutsfattarna har lyssnat. Jag har därför tackat ja till att bli återvald som partiordförande i Barnpartiet. Tillsammans kan vi bli en riktigt bra blåslampa på alla politiker och tjänstemän. Ett samhälle som satsar på barnen ger hopp till alla. Vi demonstrerar därför den 2 maj kl. 17.00 på Järntorget för att stoppa nedskärningarna på 12 miljoner i Majorna-Linné. Det finns en röst för barnen i Göteborg – den rösten heter Barnpartiet!

  Ann Nolin

  partiordförande i Barnpartiet