Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Stoppa ockerlånen

Reglerna för och övervakningen av sms-lånen måste skärpas.

Allt fler sms-lån som hamnar hos kronofogden. En ockerlag som inte tillämpats på 17 år. Kreditföretag som tar ut tusentals procent i effektiv ränta. Myndigheter som inte klarar av att prata med varandra.

Det är bedrövliga interiörer från kreditmarknaden som visats upp i en rad SVT-reportage under veckan. Sms-lånen har länge varit omdebatterade, lagskärpningar har genomförts men läget förefaller värre än någonsin.

Det är dessutom en snabb förändring till det sämre som skett. I januari 2011 kom en glädjande statistik som visade att sms-lånen som hamnat hos kronofogden minskat till hälften. Samtidigt hade vid det årsskiftet införts skärpta bestämmelser – rätt att ångra snabbt påkomna lån samt krav på redovisning av effektiv ränta.

Det sistnämnda försöker en del bolag komma förbi genom att hävda att sedvanligt sätt att beräkna effektiv ränta över årsbasis inte skulle vara tillämplig på korta lån som kanske bara löper över 30 dagar. Att de inte gärna vill ange den verkliga effektiva räntan får ses mot bakgrund av att den i vissa fall går upp till flera tusen procent. och med skrupelfri marknadsföring har också antalet ärenden hos kronofogden stigit brant igen – under året med ungefär 70 procent.

Alla dessa fall är dubbelt kostsamma. För den enskilde som inte klarar av sina betalningar kan det vara en tragedi. Men alla ärenden för kronofogden medför också stora kostnader för samhället.

Samtidigt skyller alla på alla för att verksamheten kan pågå. Åklagarmyndigheten anser sig inte ha något tillsynsansvar. Konsumentverket som har sådant ansvar anser inte att de har någon skyldighet att polisanmäla. Att de båda parterna nu skall börja prata med varandra framstår som helt nödvändigt. Men det är inte tillräckligt. Finansmarknadsminister Peter Norman lovar nu åtgärder. Finansinspektionen skall få möjlighet att kontrollera verksamheten. Tillstånd kan dras in. Tak för tillåtna räntor skall börja diskuteras. Det är bra, men mycket måste börja hända snabbt. Sms-lånen är inte nyhet för någon.

GP 7/9 -12

Mest läst