Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  SJUK LUFT. I Sverige dör årligen över 4 000 personer av luftföroreningar. I EU är siffran över 400 000, skriver debattören. På bilden: smog i Bryssel, mars 2014.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Stoppa katastrofbeslut om miljön

  Den förra EU-kommissionen la fram lagförslag om frisk luft och kretslopp, som samtidigt kan ge hundratusentals nya jobb. Den nya EU-kommissionen vill nu skrota förslagen. Det måste statsminister Löfven säga nej till, skriver Mikael Karlsson, ordförande för European Environmental Bureau.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Luftföroreningar och avfall orsakar gigantiska samhällskostnader. I Sverige dör årligen över 4 000 personer av luftföroreningar. I EU är siffran över 400 000 personer.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Luftvård och avfallshantering är gamla grenar i en effektiv svensk miljöpolitik. Med tiden har halterna av föroreningar minskat och växande företag har gjort avfallsbergen till lönsamma affärer. Men forskningen visar att mycket arbete återstår. Luftföroreningarna orsakar tusentals dödsfall och förstör känsliga miljöer. Det går att göra stora insatser i Sverige, men eftersom föroreningar och avfall rör sig över landgränser är EU en naturlig arena för politiken.

  Helomvändning i EU

  Den förra EU-kommissionen presenterade nyligen två lagförslag som skulle ge stora vinster, bland annat skulle 58 000 människoliv räddas årligen och 180 000 nya jobb skulle skapas. Kommissionen tog även fram förslag om en kretsloppsekonomi som stimulerar en smartare resursanvändning. Döm därför om min förvåning när den nytillträdda EU-kommissionen nu kämpar hårt för att denna vecka dra tillbaka förslagen, med motiveringen att stärka ekonomin och popularisera EU. Helt fel.

  För det första är omkring 95 procent av européerna positiva till ökat miljöskydd. För det andra stimuleras tillväxten av stärkt miljöskydd. Att låta kommissionen backa in i framtiden vore usel miljöpolitik och kontraproduktiv näringspolitik. Det försämrar konkurrenskraften och ökar beroendet av importerade naturresurser. Tyvärr talar mycket för att kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker inte böjer sig särskilt lätt. Han är djupt otidsenlig. Därför behöver EU:s medlemsländer säga ifrån på högsta nivå.

  Ta strid för frågan

  Det är dags för statsminister Stefan Löfven att kontakta sina kollegor runt om i EU och ta strid för att EU-kommissionen ska låta ministerrådet och parlamentet fortsätta lagstiftningsprocessen. Jag hoppas att statsministern delar min bedömning att EU:s medborgare förväntar sig en politik som gör att miljösektorn växer i stället för luftföroreningarna och avfallsbergen.

  Mikael Karlsson

  ordförande, European Environmental Bureau, Europas största miljöorganisation