Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stoppa Iraks planer att legalisera barnäktenskap

Vi efterlyser modiga politiker som törs utmana länder som legaliserar tvångsgifte av unga flickor, nu senast Irak, skriver bland andra Maria Rashidi, Kvinnors Rätt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Med hänvisning till de religiösa Sharialagarna planerar regeringen i Irak att förbereda en så kallade Jaafari-lag som är tänkt att legalisera våldtäkt och pedofili genom att tillåta nioåriga flickor att giftas bort.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Irak invaderades av USA i syfte att etablera demokrati men i stället för demokrati är det teokratin som vinner terräng. Går Jaafari-lagen igenom så har även Irak anslutit sig till de kriminella staters sällskap där barn och kvinnors liv är bokstavligen värdelösa, också enligt lagen.

I Iran kan ett barn giftas bort vid femtonårs ålder och "vid behov" går det bra att ordna bröllopet med extra tillstånd redan vid tretton års ålder. I Saudiarabien finns det knappast begränsningar, nio eller tolvåriga flickor "giftes bort" även till mycket äldre män. I Marocko för bara några månader sedan begick den sextonåriga Amina Filali självmord. Efter att ha blivit våldtagen skulle hon giftas bort med sin våldtäktsman och på så sätt skulle familjens heder räddas.

En myt

För det är en myt att det är "bara" fattigdom som ligger bakom det faktum att det dagligen är över trettiotusen flickor världen över som blir tvångsgifta.

Saudiarabien är en av världens absolut rikaste länder och nära 30 procent av flickorna blir bortgifta som minderåriga. Bakom det påtvingade barngiftet finns inte bara fattigdomsproblemet utan många gånger också rädslan för att flickor kan komma att välja ett eget liv. Det kan resultera i en otillåten kärleksaffär, en förlorad oskuld eller ännu värre en utomäktenskaplig graviditet som kan ruinera hela släktens rykte och heder.

Ju tidigare flickan är bortgift desto större blir möjligheten att undvika sådana hemska "västerländska" omoraliska friheter som att välja sitt eget kärleksliv. Med andra ord: man dödar kärleken, med lagens hjälp.

Vi vill hävda att om den påtvingade oskuldsetiken skulle upphöra i dessa kulturer där barngifte är utbrett så skulle barn och tvångsäktenskap halveras omedelbart. Att bekämpa fattigdom är en självklarhet men att bekämpa oskuldskraven på döttrar är en tabufråga i FN. Inom EU har man räknat fram att cirka en halv million flickor är könsstympade i Europa (uppgift från EU-minister Birgitta Ohlsson) men trotts upprepade uppmaningar vägrar EU att räkna fram hur många ungdomar lever ett hedersrelaterat liv i dagens Europa (siffran är 70 000 i Sverige).

Svårt förstå politikers tystnad

Det är svårt att veta eller förstå hur politiker i demokratiska länder resonerar när de är så tysta. Hur många tusentals flickor går igenom dessa legaliserade våldtäkter dagligen medan de mäktigaste politikerna i världen är tysta? Hur är det möjligt att organisationen Kvinna till Kvinna måste vädja till Carl Bildt för att framföra Sveriges "oro" över utvecklingen i Irak?

Hur är det möjligt att Carl Bildt och vår EU-minister inte själva sätter igång och larmar i EU och i FN, dagligen, så länge man inte når något konkret resultat? Visserligen är det så att även våra stora organisationer som Röda Korset eller Rädda Barnen är tysta, i stället för att vända upp och ned hela etablissemanget både i EU och FN. Det går utmärkt att rutinmässigt kritisera det vita västerländska patriarkatet från morgon till kväll men tystnad råder när "de andras" patriarker legaliserar våldtäkt på sina egna barn. Huvudsaken är att våra politiker och tjänstemän kan undvika att bli anklagade för "kulturrasism" för det är det enda "argumentet" som pedofilerna kan försvara sig med. Att "de andras" barn kan våldtas med lagens hjälp verkar vara mindre intressant än att upprätthålla goda kontakter och affärer med "de andras" (manliga) makteliter.

Förlora rösträtt i FN

Väst och USA har ett stort ansvar för vad som sker i Irak.

Biståndsmiljonerna rullar och det är klart att man kan sätta tryck på barbarerna som vill styra Irak tillbaka till teokratins stenålder där Iran eller Saudiarabien befinner sig. Vi önskar att kriminella regeringar som tillåter legaliserad pedofili eller avrättar homosexuella skall fråntas rösträtt i FN! Kriminella regeringar som legaliserar våldtäkt på barn skall inte få representeras i nationernas beslutsprocesser och skall inte delta i att påverka världen genom FN! De skall i stället få sitta där som observatörer tills de lär sig att människor inte vill leva i medeltiden.

Tyvärr upplever vi att vår röst inte är mer än ett rop i öknen och därför söker vi en eller flera modiga och mäktiga politiker som vill och vågar lägga fram detta förslag i FN!

Maria Rashidi

ordförande Kvinnors Rätt

Sara Mohammad

ordförande Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime