Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Stoppa exporten av glasål

Miljontals ålyngel exporteras från Europa till Kina för att där födas upp. Därefter skickas de tillbaka till Europa för att säljas, samtidigt som ålen försvinner från de svenska vattnen. Centerpartiet kräver att exporten av ålyngel stoppas omgående, skriver Roland Norlén (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Dagligen får vi uppgifter om att ålen är en utrotningshotad art. EU har beslutat om en handlingsplan för att rädda ålen. Politiker både på EU-nivå och i den svenska riksdagen har visat stor handlingskraft genom att motionera om totalförbud för fisket efter ål.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fiskeriverket har infört stränga regler för det nuvarande ålfisket på svenska vatten. Fritidsfisket efter ål har förbjudits, yrkesfisket har halverats, allt i syfte att öka ålens chanser att överleva. Det svenska yrkesfisket har under 2009 fångat drygt 800 000 ålar.

Samtidigt fortsätter slöseriet med de glasålar som kommer till Europa, de fiskas för att säljas till Kina och andra länder på andra sidan jordklotet för odling. Bara i Frankrike fiskades och såldes drygt 15 ton glasål till Kina under senaste året. Det betyder att cirka 52 miljoner glasålar undanhölls för att stärka ålbeståndet. Till det kommer det glasålsfiske som sker i Spanien och andra länder runt Medelhavet.

Tjugofem procent dör

I de asiatiska odlingarna dör upp till tjugofem procent av ynglen, det vill säga tolv miljoner ålar från enbart Frankrike dör helt i onödan. I motsvarande odlingsanläggningar inom EU är förlusterna mycket lägre.

Vid en jämförelse framstår glasålsfisket för export till asiatiska odlingar som en helt orimlig hantering. Miljontals ålyngel dör varje år i odlingarna samtidigt som det svenska ålfisket av 800 000 ålar varje år får riksdagsmän att skriva motioner om att förbjuda ålfisket. Det gäller att angripa rätt problem om man vill nå resultat.

Frågan är om de svenska riksdagsmän som i motioner förordat ett svenskt ålfiskeförbud inte bara ägnar sig åt röstfiske.

Centerpartiet anser att exporten av glasålsyngel från EU bör stoppas omgående.

Roland Norlén (C)

ledamot i regionfullmäktige

Mest läst