Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Stoppa EU från att göra etanolen dyrare

Sverige har Europas största etanolbilsflotta och att på politisk väg öka priset på etanol, som nu är aktuellt i EU, är ett svek mot alla de bilägare som köpt en etanolbil i hopp om att minska på både kostnader och koldioxidutsläpp, skriver europaparlamentariker Christofer Fjellner (M).

I Bryssels korridorer talas det just nu återigen om nya tullar. Denna gång antidumpningstullar på etanol, för att skydda EU från billig etanol från USA. Trots att vi i Sverige mest importerar etanol från Brasilien måste vi reagera innan det är för sent. Nya tullar kommer att påverka hela världsmarknaden och göra etanol dyrare även i Sverige.

Anledningen till att etanolen från USA är billig är att produktionen är subventionerad av den amerikanska staten. Man kan ha många synpunkter på detta. Att den amerikanska staten subventionerar etanolproduktion är fel. Men, man kan även ha åsikter om Saudiarabiens oljeutvinning. Nya tullar löser dock aldrig några problem. Två fel gör som bekant inte ett rätt.

Att med tullar skydda den europeiska etanolindustrin är en direkt eftergift mot de franska bönderna. Och kostnaden får bäras av miljön och konsumenterna.

Hittills har analysen och debatten om hur den europeiska ekonomin påverkas lyst med sin frånvaro. En sak är dock uppenbar: svensk industri och svenska konsumenter kommer att vara särskilt drabbade. Svensk fordonsindustri ligger i framkant vad gäller etanolteknologi. Scania var först i världen med etanoldrivna lastbilar och Volvo har länge haft fokus på etanolbilar. Men framför allt riskerar Sveriges bilister att drabbas. Sverige har Europas största etanolbilsflotta och att på politisk väg öka priset på etanol är ett svek mot alla de bilägare som köpt en etanolbil i hopp om att minska på både kostnader och koldioxidutsläpp.

Snart är det upp till ministerrådet, och där måste Sverige reagera. Biobränslen är en del av lösningen på klimatkrisen. I takt med att oljan blir dyrare måste den ersättas av miljövänligare alternativ. Att i det läget göra etanol dyrare på politisk väg är att inte ta klimatutmaningen på allvar. Sverige har mycket stor trovärdighet i Europa i såväl klimatomställning som frihandel. Därför måste Sverige ta ledningen i kampen mot etanoltullarna.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Mest läst